Dolda bud är lagligt, men skapar ofta irritation hos budgivare. Foto: SVT

Mäklare: ”Dolda bud på bostadsmarknaden skapar ilska”

Uppdaterad
Publicerad

Dolda bud, där bostadsaffärer avslutas framför näsan på andra ovetande budgivare har blivit vanligare i takt med att bostadsmarknaden blivit mer avvaktande. Det menar Erik Olsson Fastighetsförmedling. Flera mäklare bekräftar bilden att dolda bud skapar besvikelse och irritation på bostadsmarknaden.

Ett dolt bud innebär att någon lägger ett bud på en fastighet eller bostadsrätt med villkoret att budet ska vara hemligt för övriga spekulanter och budgivare. Företeelsen är varken ny eller olaglig, men skapar inte allt för sällan problem för mäklare. Budgivare som inte fick chansen att lägga över budet, ifrågasätter ofta mäklaren.

Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling Foto: SVT

– Det är ett relativt vanligt kundärende att budgivare blivit besvikna och tror att det är mäklaren som undanhållit information. Men det är helt upp till säljaren att bestämma om det dolda budet ska tas emot eller inte, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Mäklaren kan inte neka dolda bud

– Mäklaren hamnar i en svår situation eftersom man enligt lag måste förmedla alla bud. Man är bara en budbärare, samtidigt är det mäklaren som ilskan riktas mot när budgivare som hade hoppats på att köpa bostaden, får besked om att den är såld till någon annan, säger han.

På Svensk Fastighetsförmedling rekommenderar man sina kunder att inte använda sig av dolda bud, för att budgivningen ska vara så transparent som möligt.

– Det är bra att vi pratar om det så marknaden vet att det förekommer. Köpare kan tro att mäklaren har tagit emot det dolda budet för att man vill göra en snabb affär, men så är det inte, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling Foto: SVT

Fastighetsbyrån bekräftar bilden

– Dolda bud är problematiskt ut fler aspekter, men tyvärr inget vi kan komma ifrån. Det skapar irritation hos andra spekulanter och eftersom det ofta går så fort så är det inte ovanligt att det dyker upp problem längs vägen, säger Johan Vestberg, presschef på Fastighetsbyrån.

Fräckare budgivare på osäker bostadsmarknad

Det förs ingen statistik på antal bostadsaffärer som avslutas med dolda bud. Men på Erik Olsson Fastighetsförmedling upplever man att det blivit vanligare i takt med att bostadsmarknaden blivit mer avvaktande.

– Man pratar om att den mer avvaktande marknaden där försäljningen tar längre tid är köparens marknand. Det kan vara ett tecken på det, att man som köpare kan ställa högre krav och vara lite fräckare, säger Johan Nordenfelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.