Polisen på plats i Vallentuna för ett knappt år sedan. Foto: Christine Olsson / TT

Livstids fängelse efter dubbelmord i Vallentuna

Uppdaterad
Publicerad

För knappt ett år sedan hittades en kvinna och en man mördade i sitt hus i Vallentuna. I dag dömdes två män till livstids fängelse för att ha mördat kvinnan. Men ingen döms för mordet på mannen.

Tidigt på morgonen den 11 januari 2020 trängde sig en 26-åring och en 28-åring in i offrens avsides belägna hus i Vallentuna.

Männen hade fått reda på att mannen i huset hade sålt en släktgård för en stor summa pengar och åkte dit för att råna honom.

Hot och våld

De var maskerade och tvingade med hot och våld paret att lämna ut inloggningsuppgifter till sina bankkonton och ska också ha tilltvingat sig kontanter.

Av domen framgår att gärningsmännen planerat rånet i ett par dagar och de har också erkänt att de utfört det tillsammans.

Därefter har mannen och kvinnan mördats.

Men när det gäller morden på den 61-årige mannen och den 52-åriga kvinnan har de både männen förnekat och skyllt på varandra.

– Om de åtalade skyller på varandra kan det vara svårare att värdera bevisningen, säger rådman Mathias Wastesson som dömt i målet.

Tingsrätten finner dock att det är bevisat att de båda männen tillsammans och i samförstånd har dödat kvinnan och de döms därför båda för mordet på henne.

Utan bevisvärde

Men när det gäller mordet på 61-åringen ändrade åklagaren i slutet av huvudförhandlingen åtalet och begärde att endast 28-åringen skull dömas för det.

– Då är det bara det som tingsrätten kunnat pröva. Vi kan inte pröva om den andre mannen deltagit i detta, säger Mathias Wastesson.

Den 26-årige mannen pekade ut 28-åringen som gärningsman men tingsrätten skriver i domen att hans berättelse varken är ”trovärdig eller tillförlitlig” och i princip utan bevisvärde.

Tingsrätten finner att den bevisning gällande mordet på mannen som åklagaren presenterat inte är tillräcklig för att det ska anses ställt utom rimligt tvivel att 28-åringen ensam utfört mordet. Han frikänns därför från det brottet och ingen döms för mordet på mannen.

Så här har kammaråklagare Jenny Karlsson tidigare berättat om bevisningen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här berättar åklagaren om bevisningen i fallet, där hovrätten i mars 2021 dömde en 28-årig man till livstids fängelse för att ha dödat paret. En 26-årig man dömdes till fyra års fängelse för rån. Foto: Christine Olsson / TT

Har överklagat

Den 28-årige mannens advokat Martin Cullberg säger att det var väntat med en fällande dom i tingsrätten och han har redan lämnat in ett överklagande.

– Vi har goda förhoppningar om att det här kommer att ändras i hovrätten. Min uppfattning är att den bevisning som finns inte är tillräcklig, säger Martin Cullberg.

Den 26-årige mannens advokat Björn Sandin säger till TT att han på eftermiddagen träffat sin klient och gått igenom den fällande domen.

– Han är oerhört besviken eftersom han döms för mord mot sitt nekande. Det är inte så mycket att fundera över utan domen kommer att överklagas, säger Björn Sandin.

Han konstaterar att rätten gjort två olika bedömningar när det gäller morden.

– I ena fallet som gäller mannen har man kommit fram till att den utredning som finns inte kan tala om vem som har gjort sig skyldig till våldet mot honom. Det tycker jag är en riktig bedömning. Men sedan har man valt en annan strategi och linje när det gäller kvinnan. Där tycker jag att man borde ha kommit till samma slutsats som man gjorde vid bedömningen av bevisningen som gällde mannen, säger Björn Sandin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer