Häkteschef i Sollentuna frias efter att intagen dog

Uppdaterad
Publicerad

En avdelningschef på ett häkte i Stockholmsområdet frias idag av Attunda tingsrätt för att vållat en intagens död och för tjänstefel.

– Vi har inte kunnat slå fast hur det såg ut i rummet när avdelningschefen var på plats, säger Mikael Swahn rådman vid Attunda tingsrätt.

En intagen avled våren 2017 på grund av vätskebrist efter drygt två veckor på häktet. Mannen i 20-årsåldern hade varit starkt påverkad av psykisk sjukdom, hade inte tillgång till sin medicin och slängde sin mat och dryck omkring sig. Vattnet i hans häktescell var ofta avstängt.

Enligt åtalet ska annan personal ha påpekat för kriminalvårdsinspektören, alltså chefen över avdelningen, att allt inte stod rätt till med mannen. Men trots detta har chefen inte sett till att mannens mat- och vätskeintag kontrollerades och larmat sjukvårdspersonalen på arbetsplatsen, enligt åklagaren.

Frias från misstankar

Idag friades avdelningschefen av Attunda tingsrätt eftersom man inte kan bevisa att avdelningschefen har mer information än sjuksköterskorna och det är oklart hur det sett ut i mannens rum när avdelningschefen besökte det.

– För vållande till annans död krävs att det är bevisat att den tilltalade har varit oaktsam. Vi har i detta fall funnit att det inte är bevisat att avdelningschefen har nåtts av sådana signaler att han har haft en straffrättsligt sanktionerad skyldighet att agera. Han har alltså inte varit oaktsam, säger rådman Mikael Swahn i ett pressmeddelande.

Chefen nekar till brott

Enligt Attunda tingsrätt är det inte bevisat att avdelningschefen har åsidosatt vad som var hans ansvar och kan därför inte heller dömas för tjänstefel.

Chefen har hela tiden förnekat brott, och hävdat att han aldrig fått veta något om problemen med den intagne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.