Enskede gårds gymnasium, dagen efter knivdådet. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

17-åring döms till vård för knivmord på gymnasium

Uppdaterad
Publicerad

Den pojke som åtalats för att ha huggit ihjäl en skolkamrat på Enskede gårds gymnasium i vintras, har nu dömts till
rättspsykiatrisk vård för mord. För att pojken ska friges krävs en särskild utskrivningsprövning.
– Det finns risk att han återfaller i brott av allvarligt slag, säger rådmannen Kai Koskela.

Södertörns tingsrätt menar att 17-åringen dödade den jämnårige Mahmoud Alizade med avsikt, och att gärningen därför ska rubriceras som mord. Under rättegången genomgick 17-åringen en rättspsykiatrisk undersökning. Enligt den lider pojken av en allvarlig psykisk störning och han begick även mordet under påverkan av sin störning.

Ovanligt straff

Tingsrätten dömde därför på fredagen pojken till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, vilket är ovanligt för en gärningsman i pojkens ålder.

– Jag har aldrig själv dömt en så pass ung person till rättspsyk med särskild utskrivningsprövning, men det finns inga hinder mot det heller. Bedömningen är att det finns risk att han återfaller i brott av allvarligt slag, och då är det rimligt att han döms till den följden, säger Kai Koskela, rådman vid Södertörns tingsrätt.

– Det är inte heller ofta så unga personer begår så grova våldsbrott, tillägger han.

Särskild utskrivningsprövning innebär att förvaltningsrätten ska pröva när en person får friges, vilket är en mer omständlig process.

– Man ska vara trygg med att sjukdomen är under kontroll. Generellt sett sitter personen längre då än om en överläkare får besluta om frigivning, säger Kai Koskela.

Vilka diagnoser 17-åringen har är sekretessbelagt.

Knivhöggs i ryggen

Strax efter lunchtid den 13 december fick polisen larm om slagsmål på Enskede gårds gymnasium i södra Stockholm. På plats fann de eleven Mahmoud Alizade svårt knivhuggen i ryggen. Han fördes till sjukhus där han avled av sina skador. Den nu dömde 17-åringen flydde från platsen, men kunde en kort tid senare gripas av polisen. Även 17-åringen var elev på skolan.

Knivdödade Mahmoud Alizadeh, 17.

Flera personer såg händelsen och skolpersonal försökte skilja ungdomarna från varandra. Enligt vittnen skedde attacken till synes oprovocerat. I förhör har 17-åringen sagt att han kände sig hotad och jagad, och att han inte minns någonting av händelsen då han var påverkad av ”något vitt pulver”.

Döms även för misshandel och narkotika

Förutom mord åtalades 17-åringen även för vapenbrott, ringa narkotikabrott och misshandel. Han döms nu för misshandel mot en annan elev på skolan vid ett tidigare tillfälle, bruk av narkotika samt för innehav av kokain, amfetamin och tramadol.

Vid attacken skadades en annan elev som försökte skydda Mahmoud Alizade. 17-åringen döms därför för vållande till kroppskada. Pojken frias däremot för vapenbrott, då hans berättelse om hur en pistol hamnade i hans jacka inte har kunnat motbevisas.

Hävdar självförsvar

17-åringens försvarsadvokat Sandra Danowsky säger att hon kommer att överklaga domen, eftersom hennes klient menar att han handlade i nödvärn.

– Han har upplevt sig själv vara i en hotad situation. Syftet var att försvara sig och han ville inte att våldet skulle få de fruktansvärda konsekvenser det fick.

Försvaret vill även se en ny prövning om huruvida pojken lider av en allvarlig psykisk störning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.