Svea hovrätt. Foto: Leif R Jansson/TT

Åtta personer döms för hämndaktion mot Adrianas mördare

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten fastställer tingsrättens dom mot åtta personer för det som kallats en hämndaktion efter mordet på Adriana.

– Mordförsöket gällde flera tilltänkta offer och var en våldsintensiv gärning med farliga vapen på allmän plats med stora risker för omgivningen, säger hovrättsrådet Therese Linderoth i ett pressmeddelande.

Redan i januari dömdes de åtta personerna till långa fängelsestraff efter att ha försökt skjuta ihjäl en man i Vällingby i september 2020, men domen överklagades till Svea hovrätt.

Två av männen som dömdes var måltavlor när 12-åriga Adriana sköts ihjäl utanför en restaurang i Norsborg i Botkyrka i augusti 2020.

Planerade nytt försök

Det var två skyttar som sköt mot fyra personer vid mordförsöket i Vällingby. Tre lägenheter träffades av skott och en person skottskadades i armen.

Genom dekrypterade chattar från SKY ECC-telefoner framkom senare att skjutningen var en hämnd efter dådet där Adriana dog, och att några personer dessutom efter den 7 september planerade ett nytt försök att döda tre av måltavlorna.

Tingsrätten dömde ett flertal personer för försök till mord, framkallande av fara för annan och förberedelse till mord och bestämde påföljderna till mellan knappt fyra och närmare sexton års fängelse.

Hovrätten instämmer överlag i tingsrättens bevisvärdering och bedömning av påföljder för de tilltalade. Man mildrar dock påföljden för två av medhjälparna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på 12-åriga Adriana

Mer i ämnet