Den dömde mannen hade en hög position inom Försvarsmakten. Foto: SVT/TT

Tidigare försvarschef döms till fängelse för koppleri

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare försvarschef i 50-årsåldern döms av Nacka tingsrätt till 10 månaders fängelse för koppleri. Mannen skötte kontakten mellan sexköpare och en närstående kvinna under flera års tid, enligt domen. Kvinnan har känt sig tvingad fortsätta att träffa kunder.

Det var i juni som mannen, högt uppsatt inom Försvarsmakten, åtalades vid Nacka tingsrätt för grovt koppleri. Brotten ska ha pågått mellan 2012 och 2017.

Mannen skötte kontakten med ett trettiotal sexköpare och bokade hotellrum där de sexuella tjänsterna ägde rum, enligt domen.

– Under förundersökningen har vi kunnat identifiera tio kunder. Ett straff har utfärdats. De flesta av brotten var preskriberade (preskiptionstiden för köp av sexuell tjänst är två år, reds anm), därför har de inte lett till andra åtgärder, säger Daniel Suneson, åklagare i målet.

Kände sig tvingad att fortsätta

Kvinnan har under rättsprocessen berättat att hon i perioder mått psykiskt dåligt. Hon har uppgett att prostitutionen till en början var mer eller mindre frivillig, men att hon senare kände sig tvingad att fortsätta träffa kunder eftersom hon var rädd att mannen skulle stöta bort henne. Mannen ska vid flera tillfällen ha sagt att kvinnan inte skulle kunna betala av sina skulder om hon slutade sälja sex, vilkets enligt domen stöds av textmeddelanden mellan de båda.

Enligt åtalet gav prostitutionen intäkter på 250 000 kronor och den nu dömde mannen ska ha tillägnat sig delar av pengarna. Tingsrätten anser att beloppet förmodligen var ännu högre, men menar att det är osäkert vilka belopp som har gått till mannen.

Döms inte för grovt brott

Mannen döms nu alltså i Nacka tingsrätt för koppleri av normalgraden då det inte är utrett att ”verksamheten bedrivits i en sådan större omfattning, medfört en betydande vinning eller inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av målsäganden”, skriver tingsrätten i domen.

– Vad jag kan se har tingsrätten har delat min bedömning gällande alla faktiska omständigheter, men lagt ribban högre för ett grovt brott, säger Daniel Suneson.

Mannen förnekar fortfarande brott.

– Han menar att det han gjort inte är kriminaliserat, att han inte har främjat till koppleri. Om man lever med någon som prostituerar sig så kan det bli svåra gränsdragningar, om man till exempel skjutsar eller hämtar personen, säger mannens försvarsadvokat Johan Eriksson.

Försvarsmaktens personalansvarsnämnd har tidigare meddelat att mannen kan komma att sägas upp från sin anställning om han döms.

Varken åklagaren eller mannens försvarare har tagit ställning till om de ska överklaga domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer