Tolv personer döms för omfattande penningtvätt i växlingskontor

Uppdaterad
Publicerad

Tolv personer döms för inblandning i penningtvättsbrott och narkotikabrottslighet i Stockholm. Ett växlingskontor på Södermalm har varit basen för verksamheten som tvättade pengar åt en stor mängd kriminella nätverk. Totalt ska växlingskontoret tvättat över 200 miljoner kronor åt kriminella nätverk.

Växlingskontoret som de dömda kopplas till hette World Exchange Stockholm AB och låg på Södermalm. Pengar ska ha tvättats åt 16 kriminella nätverk runt om i Stockholm. I januari 2021 berättade SVT om misstankarna mot kontoret.

Fyra av de dömda har varit verksamma på växlingskontoret. De övriga åtta har kopplingar till kriminella nätverk som använt kontoret för att tvätta pengar. Elva av de dömda får fängelsestraff varav huvudmannen får åtta år och nio månaders fängelse.

– Personerna vid växlingskontoret döms för ytterst omfattande och syste­matisk penningtvätt. Brotten har avsett mycket höga värden och inneburit att växlingskontoret i praktiken fungerat som bank för kriminella nätverk och andra verksamma inom narkotika­handel. Brottsligheten är därför så allvarlig att långa fängelsestraff dömts ut, säger rådmannen Erland Koch i en kommentar.

Bevisningen har bland annat hämtats från Encro-chattar, en avkrypterad chatt som legat till grund för flera stora rättegångar under 2021.

Så döms personerna som jobbade på växlingskontoret

Kontorschefen döms för bland annat flera grova penningtvättsbrott, fyra grova narkotikabrott och två grova bokföringsbrott till fängelse i 8 år och 9 månader.

En anställd på växlingskontoret döms för bland annat flera grova penningtvättsbrott och ett grovt narkotikabrott till fängelse i 6 år och 6 månader.

En samarbetspartner på växlingskontoret döms för bland annat flera grova penningtvättsbrott, grovt narkotikabrott och två grova bokföringsbrott till fängelse i 5 år och 6 månader.

De tre personer som döms enligt ovan meddelas även näringsförbud.

En annan anställd på växlingskontoret döms för bland annat flera grova penningtvättsbrott till fängelse i 5 år och 6 månader.

Källa: Stockholms tingsrätt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.