Slussendom öppnar för byggstart

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad har till stor del fått bifall till sitt överklagande om villkoren för arbeten i Slussenområdet.

Domen innebär att mark- och miljödomstolens deldom i huvudsak står fast, med ändringar endast av villkor som rör Slussenområdet vad gäller bullerbegränsning och former för skadereglering på grund av grundvattenbortledning.

– Det här är otroligt glädjande nyheter. Det betyder i princip att vi kan börja bygga Slussen nu. Vissa bullerkrav finns med i domen men det tillhör praxis i dag vid större byggen. Det här är en milstolpe för projektet, säger avdelningschef Mårten Frumerie på exploateringskontoret i Stockholms stad.

Den 13 februari 2013 fick Stockholms stad tillstånd för att utföra arbeten i vattnet och ändra Mälarens reglering för att kunna bygga om Slussen. Det innebär att Mälaren får en senare vårflod som ska pågå till mitten av maj.

”Tydliggör tidigare beslut”

Men i vissa delar tyckte staden att domen var otydlig. Bland annat fanns det risk att projektet kunde fördyras. Stockholms stad valde då att överklaga domen till Mark- och miljööverdomstolen, och idag meddelade domstolen alltså sitt beslut.

– Mark- och miljööverdomstolens dom är positiv för staden och tydliggör tidigare beslut. Beslutet innebär att staden kan fortsätta det angelägna arbetet att förnya Slussen och säkra vattenregleringen för Mälaren, säger biträdande finansborgarråd Jan Valeskog (S).

Mälarens bönder oroas

Det är inte bara stockholmare som berörs av Slussenprojeket, utan även näringsidkare, markägare och privatpersoner kring Mälardalen. Förslaget på ny reglering av Mälaren oroar ungefär 800 lantbrukare. De hävdar att förslaget till ny reglering hotar böndernas verksamheter.

– De här markerna svämmas över då och då. Vi har varit här i 15 år och haft fyra sådana år, och konsekvenserna blir att man får släppa ut djuren senare på bete. Normalt släpps de ut i mitten av april, men i förslaget vill man försena det till den 15 maj, sa Marcus Skure, lantbrukare utanför Västerås till Västmanlandsnytt den 12 januari i år.

Lantbrukarna fick alltså inte bifall till sina överklaganden.

Krav på begränsat buller

Boende vid Slussen har fått ett visst bifall när det gäller överklagande om buller under byggtiden. Bullernivåerna kommer att behöva justeras beroende på dag och tid på dygnet. Om arbetet kräver ett omfattande buller måste de boende förvarnas minst tre månader innan byggarbetet startar.

I domen står också att Stockholm stad måste utreda fiskvandringens funktion i Mälaren.

Expertgruppen utreder januari ut

Nästa vecka förväntas den oberoende expertgruppen vara färdig med sin utredning av projektet för Slussen. Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) har tidigare sagt till ABC att det inte är aktuellt med någon plan B. Den nuvarande detaljplanen ligger, oavsett vad expertgruppen kommer fram till. Vissa justeringar ska dock kunna ske.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slussen

Mer i ämnet