Dom om misshandel på Sigtunaskolan

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer domen mot de fem unga män som åtalats för två fall av grov misshandel av en yngre elev på internatet Kvarnbranten vid Sigtunaskolan.

Vid den första misshandeln ska fem av treorna på skolan, enligt åklagaren, ha kastat ostbollar på en 17-årig elev och straffat honom med slag och sparkar när han inte kunnat fånga ostbollarna med munnen.

I det andra fallet ska 17-åringen ha straffats med slag och sparkar för att han vägrat att städa ett rum.

Misshandel på internatskola

17-åringens målsägarbiträde Pehr Amrén anser att bevisningen är tillräckligt starkt för en fällande dom.

– Men med tanke på att alla förnekar brott är det naturligt att de kommer att överklaga om de döms.

Åklagaren, Yngve Rydberg, vill att de åtalade, fyra 19-åringar och en 20-åring, döms till ett års fängelse. Hade de inte varit så unga hade han i stället yrkat på två år.

De fem försvarsadvokaterna har på olika sätt argumenterat för att deras klienter är oskyldiga. En av dem lade exempelvis mycket tid på att påminna om alla som beskrivit hennes klient som snäll. Om 17-åringens skador sade hon i sin slutplädering:

–De kan lika gärna ha varit ett resultat av sport eller slaglekar som varit frivilliga.

Två andra försvarare drev tesen att åtminstone den ena av de påstådda misshandelsfallen i själva verket var ”någon form av inspark eller invigningsritual” som 17-åringen gett sitt samtycke till. 17-åringen ska ha hört så många historier på skolan att han måste ha förstått vad han gav sig in i när han, mitt i natten, gick ner till treornas rum på källarplanet i huset.

Samtliga försvarare anser att det saknas bevis för att just deras klient slagit eller sparkat. Om rätten anser att slag eller sparkar faktiskt utdelats ska det ses som misshandel av normalgraden.

Domen från Attunda tingsrätt kommer klockan tio.

Åtalet

Enligt åklagaren ska fem av treorna på Sigtunaskolan i september 2011 ha kastat ostbollar mot 17-åringen och straffat honom med slag och sparkar när han, stående på knä, inte lyckats fånga bollarna i munnen. Han ska också ha straffats genom att ha tvingats till armhävningar.

I mars 2012 ska fyra av treorna ha straffat pojken för att han vägrat att städa en av treornas rum. Åter ska han ha tvingats stå på knä och tvingats ta emot en stor mängd slag, men även flera sparkar.

Enligt åklagaren var det grov misshandel i båda fallen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandel på internatskola

Mer i ämnet