Misshandel på internat upp i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes hovrättsförhandlingar mot fem före detta internatelever på Sigtuna Humanistiska Läroverk som i tingsrätten dömdes för en uppmärksammad misshandel av en 17-årig elev på internatet.

Det var förra våren som det uppdagades att en yngre elev hade utsatts för kränkande behandling på ett internatboende i Sigtuna. Pojken ska vid ett, av två tillfällen, ha tvingats stå på knä och fånga ostbollar med munnen. Missade han ostbollen fick han sparkar och slag.

– Det är en allvarlig misshandel eftersom den skett på en skola där han ska känna sig trygg, säger vice chefsåklagare Katarina Lenter.

Misshandel på internatskola

Eleverna dömdes till misshandel i tingsrätten

Åklagaren yrkade på att eleverna skulle dömas för grov misshandel men en enig tingsrätt ansåg att det handlade om misshandel och dömde alla fem till samhällstjänst. De elever som fick längst samhällstjänst fick 160 timmar vilket motsvarar sex månaders fängelse om de varit äldre.

– Jag tycker att tingsrätten gjorde en rätt bedömning eftersom det handlar om ungdomar, dvs under 21 år när brotten begicks. Det är rimliga straffnivåer, säger vice chefsåklagare Katarina Lenter.

Den misshandlade pojken slutade på riksinternatet

Det var en tagen elev som via länk i Svea Hovrätt idag berättade om när han utsattes för .misshandeln.  Han vittnade om rädsla, kränkningar och även fysiska skador efter misshandeln, som gjorde att han själv tvingades sluta på skolan pga att han kände sig otrygg på skolan. Han betraktades, i andra elevers ögon, också som en tjallare.

– Hela hans värd rämnar ju, skolan försvinner för honom. Lärare och vännerna försvinner, säger vice chefsåklagare Katarina Lenter.

Ingen av de försvarsadvokater som ABC var i kontakt med ville ställa upp i intervju men fyra av fem förnekar helt att de ska ha misshandlat pojken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandel på internatskola

Mer i ämnet