Dom för elevmisshandel i Sigtuna står fast

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten fastställer domen mot de fem före detta internatelever på Sigtuna Humanistiska Läroverk som i tingsrätten dömdes för en uppmärksammad misshandel av en 17-årig elev på internatet.

Svea hovrätt fastställer tingsrättens dom mot fem unga män som vid två tillfällen misshandlade en yngre elev på riksinternatskolan i Sigtuna. Elevens målsägarbiträde Pehr Amrén säger att hans klient är lättad över beskedet.

– Han känner att han äntligen har fått upprättelse och att det här är ett bevis på att man tror honom fullt ut. Det tufft för brottsoffer att gå igenom en så här lång rättsprocess.

Misshandel på internatskola

Gärningsmännen gick själva sista gymnasieåret på skolan när de misshandlade och förnedrade 17-åringen. Åklagaren hade yrkat på fängelse för grov misshandel, men tingsrätten dömde dem för misshandel.

Mildrar straffet

Hovrätten mildrar straffet för en av de tilltalade till villkorlig dom med samhällstjänst 120 timmar. I övrigt fastställs tingsrättens påföljder.

De två som pekats ut som mest drivande döms till 160 timmars samhällstjänst, vilket motsvarar sex månaders fängelse. En tilltalad döms till 140 timmar och den elev som anses ha varit minst delaktig i misshandeln döms till 75 timmar.

Samtliga överklagade

Domen överklagades av samtliga fem, men hovrätten går alltså på tingsrättens linje.

I januari hålls rättegång i ett liknande fall på riksinternatskolan i Lundsberg, där äldre elever gick ihop och skrämde respektive skadade två yngre elever med ett hett strykjärn.

Händelserna enligt domen

Fem dåvarande elever på Sigtunaskolan kastade i september 2011 ostbollar mot 17-åringen och straffade honom med slag och sparkar när han, stående på knä, inte lyckats fånga bollarna i munnen. Han straffades också genom att tvingas till armhävningar.

I mars 2012 straffade fyra av eleverna pojken för att han vägrat att städa en av de äldres rum. Åter ska han ha tvingats stå på knä och tvingats ta emot en stor mängd slag och flera sparkar.

Syftet ska ha varit att få den yngre att lyda order och följa elevhemmets ”regler”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandel på internatskola

Mer i ämnet