Se hur polisens dolda kameror kunde kartlägga de misstänktas knarkhandel. Foto: Polisen

Friande dom om människohandel i Vårberg överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Efter den friande domen om människohandel, där en man misstänktes ha rekryterat unga pojkar som langare i Vårberg, väljer nu åklagaren att överklaga.

Försvararen, däremot, ser det som uteslutet att hans klient skulle bli fälld för människohandel.

Förra veckan kom domen i ett stort narkotikamål i Vårberg i södra Stockholm, där totalt 20 personer dömdes för inblandning.

En av dem, en 27-årig man, åtalades även för människohandel eftersom han misstänktes ha lockat in unga pojkar i nätverkets drogförsäljning.

Detta ogillades dock av rätten som inte ansåg det bevisat att det rörde sig om någon rekrytering. De ansåg inte heller att utredningen visat att pojkarna befann sig i något nödläge, vilket är en förutsättning för människohandel.

Mannen friades alltså från misstankarna om människohandel men dömdes till sex månaders fängelse för narkotikabrott.

”Tingsrätten har varit alldeles för försiktig”

Nu har åklagare Paulina Brandberg bestämt sig för att överklaga tingsrättens dom.

”Vi tycker att tingsrätten har varit alldeles för försiktig i sin bevisvärdering. Vad gäller människohandelsåtalet anser vi att tingsrätten lite för lättvindligt har viftat bort den bevisning som faktiskt finns för att den åtalade har varit delaktig i att rekrytera och exploatera ungdomarna och att detta inneburit ett nödläge för dem”, skriver hon i ett mejl till SVT.

Hon anser att tingsrätten gjort en för försiktig bevisvärdering även gällande narkotikabrottsligheten.

”Håller på intet sätt med åklagaren”

Torben Setterlund är 27-åringens försvarare. Han anser att tingsrätten gjort rätt i sin bedömning gällande människohandel.

– Jag håller på intet sätt med åklagaren, min klient borde ha blivit frikänd helt och hållet. Om det här prövas i hovrätten tror jag att min klient kommer bli frikänd från samtliga misstankar. Att min klient skulle bli fälld för människohandel ser jag som helt uteslutet, säger Torben Setterlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.