Polisens kameraövervakning av källargången har varit central i utredningen. Men bevisningen räckte inte för att fälla den misstänkte ledaren för människohandel. Hör åklagaren resonera kring det. Foto: Polisens förundersökning/SVT

20 personer döms för inblandning i narkotikahärva

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kom domen i ett stort narkotikamål i Vårberg i södra Stockholm. Totalt döms 20 personer för inblandning. I fallet prövades om brottsrubriceringen människohandel kunde användas, något som ogillades av rätten.

Sju personer döms för grovt narkotikabrott för att tillsammans ha bedrivit narkotikaförsäljning.

– Utredningen visar att verksamheten bedrivits organiserat med en försäljningsplats i en trappuppgång med narkotikagömmor samt med förvaring av narkotika i förrådsutrymmen, där också förpackning skett. Omfattande samarbete mellan personerna har ägt rum och marknadsföring har skett via en särskild telefon, säger rättens ordförande Sara Rosén i ett uttalande.

Straffen blir fängelse på mellan ett år och två år och tio månader. Anledningen till att straffen blev förhållandevis låga är för att tingsrätten tagit hänsyn till de dömdas unga ålder.

Ytterligare personer döms för narkotikabrott av normalgraden och medhjälp till narkotikabrott samt för ringa narkotikabrott.

I september inleddes rättegången mot ett kriminellt nätverk som ska ha tagit över och styrt narkotikahandeln i Vårberg. Det var genom hemlig telefonavlyssning och dolda kameror som polisen kunde kartlägga de misstänkta och deras olika roller.

I november avbröts förhandlingarna efter att en försvarsadvokat i hemlighet förmedlat skriftliga meddelanden till sin häktade klient. Försvararen byttes ut och en ny försvarare fick läsa in sig på målet.. Advokat som blev av med sitt uppdrag kommer nu att få betala 230 000 kronor i ersättning.

Misstänkte även människohandel

Efter huvudförhandlingen i december har sju personer fortsatt suttit häktade i väntan på domen. En av dem, en 27-årig man som av åklagarsidan pekas ut som verksamhetens ledare, åtalades även för människohandel, eftersom han misstänktes ha lockat in unga pojkar i nätverkets drogförsäljning. Detta ogillades dock av rätten och han döms enbart för narkotikabrott till sex månaders fängelse.

– Utredningen visar inte att den tilltalade har rekryterat de båda ungdomarna till narkotikaförsäljning. Enbart den omständigheten att den tilltalade har haft några enstaka telefonsamtal i narkotikarelaterade frågor med dem är inte tillräckligt för att det ska anses utrett att denne också rekryterat ungdomarna. Det är inte heller visat att ungdomarna befunnit sig i ett nödläge, vilket också är en förutsättning för ansvar för människohandel, säger Sara Rosén.

Den misstänkte ledarens försvarsadvokat menar att hans klient förnekar brott.

– Min klient är nöjd med att tingsrätten frikänt honom för stora delar av de brott som han åtalats för, men han är väldigt missnöjd med att han överhuvudtaget döms för något narkotikabrott, säger försvarsadvokat Torben Setterlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.