Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Trots att pojkarna har råkat ut för hemska saker under lång tid, och trots att de är ganska unga har de kunnat vara konkreta och stringenta. Det är imponerande, säger kammaråklagare Anders Tordai. Foto: TT

Fängelsestraff för våldsnatt på kyrkogården i Solna

Uppdaterad
Publicerad

Två unga män döms till flera års fängelse för att ha misshandlat och förgripit sig på två tonårspojkar under en hel natt på en kyrkogård i Solna. De båda männen, 18 och 21 år gamla, döms för människorov, grov våldtäkt, grov misshandel, rån och övergrepp i rättssak.

Det utdragna förloppet inleddes när de båda tonårspojkarna stötte ihop med de åtalade männen på en gata i Solna, sent på kvällen den 23 augusti förra året, enligt åklagare Anders Tordai. De ska då ha blivit utsatta för våld och hot och avtvingade föremål, och fördes sedan från gatan in på den närliggande kyrkogården.

– Där blir de sedan fortsatt utsatta för omfattande och tidsmässigt utdraget våld och hot, sade Anders Tordai till TT i samband med åtalet.

Den 21-årige gärningsmannen döms nu till fängelse i nio år och 18-åringen till fängelse i fem år och sex månader. Fängelsestraffets längd har reducerats för 18-åringen på grund av hans ålder.

18-åringens advokat vill i nuläget inte kommentera domen eller om man kommer att överklaga den. SVT söker 21-åringens advokat.

”Mycket trovärdiga berättelser”

De dömda ska även betala drygt 250 000 kronor i skadestånd till den ena pojken och knappt 145 000 kronor i skadestånd till den andra pojken.

Chefsrådmannen Lena Hjelmtorp säger i ett pressmeddelande att tonåringarnas berättelser har varit starka, mycket trovärdiga och tillförlitliga samt har fått starkt stöd av de fynd och den tekniska bevisning som åklagaren presenterat.

Brända och avklädda

Offren ska bland annat ha blivit misshandlade med slag, sparkar och kniv samt brända med eld eller glöd, enligt åtalet. De ska även ha blivit avklädda och bundna och nedtvingade i gropar.

– De har haft stark dödsångest, sade åklagaren Anders Tordai i samband med åtalet.

Framåt klockan åtta på morgonen, runt åtta timmar efter det att de först stötte på de tilltalade, lyckades pojkarna fly och träffade en person som hjälpte dem att ringa polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer