Skolinspektionen drog nyligen in tillståndet för Cordobaskolan efter Säpos varning om att skolanställda har kopplingar till våldsbejakande islamism. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dömd för att ha fört sina barn till Irak – jobbar nu på Cordobaskolan

Uppdaterad
Publicerad

Cordobaskolan i Stockholm har blivit av med tillståndet efter Säpos varning. SVT:s granskning visar att en anställd på skolan tidigare är dömd för grov egenmäktighet med barn – efter att ha fört sina barn till krigets Irak.

Förra veckan stod det klart att Skolinspektionen drar in tillståndet för bolaget ALM Education som driver Cordoba International School i Stockholm. 

Orsaken är bland annat att Säkerhetspolisen, Säpo, varnat för att flera anställda och personer i ledningen stått i kontakt med våldsbejakande islamister. 

Förde sina barn till Irak under kriget

SVT:s granskning visar att en anställd på Cordobaskolan är dömd för grov egenmäktighet med barn. Domen föll för drygt tio år sedan och straffet blev fängelse. 

Anledningen var att personen rest med sina barn från Sverige till Irak mot den andra vårdnadshavarens vilja. Detta skedde när kriget i Irak pågick och det skulle dröja ett år innan de återvände till Sverige.  

Personen angav då att de hamnade i Irak av misstag och att omständigheter bortom hens kontroll gjorde att de inte kunde återvända till Sverige under ett års tid.

Säpo vill inte kommentera om det här fallet är en del av uppgifterna som de gett till Skolinspektionen.

Okända uppgifter för rektorn  

Skolans rektor Naima Ström säger till SVT att uppgifterna om domen är nya för henne, och att det inte är något som framkommit när skolan har begärt utdrag från belastningsregistret.   

– Hur skulle jag kunna känna till det? Självklart gör vi kollen man ska göra för skolor. När det gäller utdrag ur belastningsregistret så kommer inte sådana domar fram.   

Men är det en lämplig bakgrund?  

– Det är en nyhet för mig och inget jag behöver svara på, säger Naima Ström och hänvisar övriga frågor till skolans VD Ulla Parkkinen, som inte gått att nå under tisdagen. 

Skolan polisanmäld för försvunna elever

Skolan har tidigare polisanmälts för att elever försvunnit utomlands samtidigt som skolan tagit emot 1,5 miljoner kronor i skolpeng för dem, vilket Aftonbladet rapporterade om tidigare i år.

Skolinspektionen har bekräftat för tidningen att det bland annat var fallen med de försvunna barnen som föranledde att de kopplade in Säpo i granskningen av skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.