Foto: ur förundersökningen

Dömd mördare släpptes fri efter miss

Uppdaterad
Publicerad

Salim Karabadzhakov mördade en trebarnspappa i Sundbyberg och dömdes till 18 års fängelse, men släpptes när han skulle överföras till Bulgarien.

Den 5 november 2013 landar ett passagerarplan på flygplatsen i Sofia. På planet finns den dömde mördaren Salim Karabadzhakov, 31, tillsammans med en eskort på tre personer från Kriminalvårdens transporttjänst i Sverige.

Den svenska personalen överlämnar Karabadzhakov till gränspolisen vid flygplatsen. Men strax därefter släpps han fri.

”Inte Bulgariens fel”

Rumjana Bidgeva är sakkunnig vid avdelningen för internationellt rättsligt samarbete vid justitiedepartementet i Bulgarien. Hon tycker att det inträffade är mycket allvarligt, men är också mycket tydlig med att frisläppandet inte är Bulgariens fel.

SVT: Har bulgariska myndigeter gjort något fel i det här ärendet, såvitt du känner till?

– Nej. Nej, det har vi inte. I det här fallet anser jag att de svenska myndigheterna inte har gått rätt tillväga. Den bulgariska sidan fick aldrig veta att han skulle överlämnas, och har därför inte kunnat organisera ett mottagande, säger hon.

Salim Karabadzhakov dömdes under sommaren 2011 till 18 års fängelse för mordet på en trebarnsfar i Sundbyberg, utanför Stockholm. Mordet beskrivs i rätten som mycket grovt. När Karabadzhakov grips några månader senare i Bulgarien, så blir han utlämnad till Sverige. Men bulgarerna ställer ett villkor: Om han döms för mordet så ska han få avtjäna straffet i Bulgarien. Hösten 2013 börjar Kriminalvården förbereda återförandet av Karabadzhakov till Bulgarien.

”Det fanns ingen överenskommelse”

Vanligtvis ska de länder som är berörda komma överens om när och hur ett överförande av en fånge ska gå till, men i handlingar från Kriminalvården i Sverige finns ingen sådan överenskommelse. I Bulgarien krävs en sådan överenskommelse för att ett mottagande ska ”beställas” från överåklagarämbetet.

– Det fanns ingen överenskommelse, och därför hade överåklagarämbetet varken utfärdat någon arresteringsorder eller utsett vem som skulle ta emot Karabadzhakov, säger Rumjana Bidgeva.

När personalen från Kriminalvårdens transporttjänst flyger hem till Sverige igen, så uppstår alltså den märkliga situationen att svenska myndigheter ser ärendet som avslutat, medan bulgariska myndigheter fortfarande väntar på besked från Sverige om när en överlämning ska ske.

– Jag har arbetat i 20 år med överföringar och internationellt rättsligt samarbete. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Rumjana Bidgeva.

Uppdagades en månad senare

Missen uppdagas inte förrän i början av december – en månad efter överlämningen, när bulgariska Interpol påminner Kriminalvården om att ge besked om när och hur Karabadzhakov ska lämnas över. När Sverige svarar att att mördaren lämnats över redan en månad tidigare, så startar en förvirrad mejlkonversation som ska komma att pågå fram till dagarna före jul.

”Bästa kollegor, observera att ovan nämnda person inte har överlämnats till Bulgarien den 5 november 2013. Ett misstag måste ha begåtts.”, skriver bulgariska Interpol till Kriminalvården den 6 december.

Två dagar efter SVT:s intervju på justitiedepartementet i Sofia grips Karabadzhakov i sin hemstad i Bulgarien. Han har då varit på fri fot i 163 dagar – över fem månader. SVT har ställt frågan om den dömde mördaren misstänks ha begått några brott i Bulgarien sedan frisläppandet, men inte fått något svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dömd mördare släpptes fri

Mer i ämnet