Efter SVT:s granskning – nu har kammarrättens dom fallit. Foto: Christoffer Hjalmarsson

Domen: VH Assistans förlorar tillståndet

Publicerad

SVT kunde avslöja allvarliga missförhållanden i det hyllade assistansbolaget VH Assistans. Nu har kammarrätten kommit med sin dom: bolaget förlorar tillståndet att bedriva personlig assistans.

VH Assistans, som varit en av de mer tongivande aktörerna i assistansbranschen, grundades för över 20 år sedan.

När SVT Nyheter granskade bolaget förra året vittnade över 20 före detta anställda om allvarliga missförhållanden och en ohållbar arbetsmiljö. Efter granskningen har ytterligare anställda och tidigare anställda hört av sig med kritik mot företaget.

Försäkringskassan stoppade utbetalningarna till VH Assistans 2020 och Inspektionen för vård och omsorg, IVO, drog in tillståndet att bedriva assistansverksamhet. Bakgrunden var bland annat misstankar om skenanställningar, missförhållanden i arbetsmiljön och att oriktiga uppgifter lämnats till Försäkringskassan.

IVO:s beslut överklagades och VH Assistans fick tillbaka tillståndet efter en dom i förvaltningsrätten i maj förra året.

Förlorar tillståndet

Nu var det IVO:s tur att överklaga – och efter en långdragen process har nu kammarrätten i Stockholm lämnat sitt besked: rätten ger IVO rätt och upphäver förvaltningsrättens dom. VH Assistans förlorar därmed tillståndet att bedriva assistansverksamhet.

”Att bolaget förekommer i flera beslut där det kommit fram uppgifter om oseriösa anställningserbjudanden är allvarligt”, skriver kammarrätten i domen och slår fast att det är extra anmärkningsvärt att ett av besluten gäller bolagets företrädare.

I vår granskning vittnade flera tidigare anställda om ett systematiskt utnyttjande av utländsk arbetskraft. Flera assistenter berättade om att de fick utföra sysslor som inte var assistans, något som även kammarrätten slår ner på i domen.

Vi kunde avslöja detaljer om det som myndigheterna kallar för ”brukarimport” när vi träffade två familjer från Mongoliet som kände sig utnyttjade av VH Assistans.

VH Assistans har nu tre veckor på sig från domens datum att överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen.

SPECIAL: Spelet om brukarna – se här

Här förklarar reportern den tidigare granskningen i korthet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.