Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Benjamin Dousa (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, vaknade själv av nattens detonationer. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Dousa (M): ”Regeringen har tappat kontrollen”

Uppdaterad
Publicerad

Benjamin Dousa (M) är ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd där två explosioner inträffade i natt. Dousa, som själv vaknade av detonationerna, efterlyser fler poliser och strängare straff.
– Det här är regeringens ansvar. Den här typen av kriminalitet finns i princip inte i våra nordiska grannländer, säger Benjamin Dousa.

Med några minuters mellanrum detonerade två sprängladdningar vid flerfamiljshus i Husby och Kista i natt. Framför allt i Husby blev det stora skador, men även huset i Kista fick skador på fasaden och flera krossade fönster.

– Det är klart att det är fruktansvärt och väldigt, väldigt allvarligt men man tänker framför allt på de som bor i fastigheterna, säger Benjamin Dousa (M).

Från stadsdelens sida har man nu krisstöd både i Husby och i Kista.

– Vi har också öppnat upp medborgarkontoret så oroliga medborgare kan komma dit eller ringa in. Men ytterst är det här en polisiär fråga, säger Benjamin Dousa (M).

Inrikesministern Mikael Damberg (S) skriver på sin facebooksida att han är ”genuint förbannad” men att han tror att utveckling kring sprängningar kommer att vändas.

– Jag vill leverera ytterligare straffskärpningar för sprängmedelsbrott och smuggling under året. I december fick också polisen, säkerhetspolisen, försvarsmakten och ett antal andra myndigheter i uppdrag att gemensamt öka förmågan att hantera explosiva varor och förhindra införsel och användning. Jag kommer kalla till mig myndigheterna inom kort för en redogörelse av hur man tar detta arbetet vidare, skriver han.

I klippet ovan kan du höra Dousa prata om vad stadsdelsnämnden kan göra och vad han tycker regeringen borde göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer