Barnprostitution ökar i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Via Internet säljer unga flickor och pojkar sina kroppar och problemet är omfattande. Och det ökar dramatiskt i Stockholm.

En 15-årig flicka i Stockholm lägger ut en annons på nätet. Efter bara 48 timmar har 600 män hört av sig för att köpa hennes kropp.

– Det är chockerande siffror, men för oss som jobbar med problemet är det inte alls ovanligt. De flesta barn vittnar om att de bara på ett par timmar översköljs av av män som vill köpa deras kroppar, säger Simon Häggström, kriminalinspektör Stockholmspolisens prostitutionsgrupp.

Ett 100-tal unga har hittats

Simon Häggström är en av två poliser i Stockholm som jobbar med att leta upp ungdomar som prostituerar sig. Hittills har de kommit i kontakt med ett hundratal unga som säljer sex, men mörkertalet är stort.

– Det är det som är svårt. Inga statliga myndigheter har några bra siffror på hur stort det är. Det enda jag med säkerhet vet är att mörkertalet är mycket större än vi tror, säger Simon Häggström, kriminalinspektör Stockholmspolisens prostitutionsgrupp.

Få känner till problemet

Journalisten Caroline Engwall är aktuell med en ny bok, Skuggbarn, som sätter fokus på barnsexhandeln i Sverige, ett problem som många inte ens känner till existerar.

– Vi har fördomar om hur barn som säljer sex ska se ut och hur de ska bete sig, men i verkligheten ser de ut som vem som helst och vilken bakgrund som helst. Man kan ha rika föräldrar, man kan komma från utsatta områden, men gemensamt är att man förlorat kontakten med föräldrarna, säger journalisten Caroline Engwall.

För lite resurser till polisen och ett rättsväsende som ofta ger sexköpare böter istället för fängelse. Simon Häggström är kritisk till vilka signaler det sänder till sexköpare.

Sänder signaler att sexköpare kommer lindrigt undan

– Ja det sänder ju signaler att det är svårt att åka dit och åker du ändå dit så kommer du lindrigt undan, säger Simon Häggström, kriminalinspektör Stockholmspolisens prostitutionsgrupp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer