”Peter” köper droger för tusentals kronor i månaden. Foto: SVT

Droganvändaren Peter: Inte mitt fel att knarkgängen växer

Uppdaterad
Publicerad

Polisens insatser i rika kommuner är få när det gäller droginnehav bland unga. Ändå är det främst ungdomar som växer upp i Stockholms rika stadsdelar som brukat narkotika.

– Då kan man fundera över om resurserna används rätt, säger Jon Lundgren på Brottsförebyggande Rådet.

LÄS MER: Danderydseleverna: Att röka på ses inte ens som en drog

Peter, som egentligen heter någonting annat, åker till områden med lägre medelinkomst för att köpa sina droger för tusentals kronor i månaden. Han ser det inte som hans fel att gängen växer i förorterna.

– Ja, det är en jättetråkig bieffekt att blod spills på gatorna i förorten, men jag tycker inte det kan läggas på mig, säger Peter.

Han menar att droganvändningen är så utbredd att man måste avkriminalisera användandet av hasch och cannabis. 9 av 10 som tar droger i Stockholm röker hasch eller cannabis, och en avkriminalisering skulle slå undan benen för de växande gängen, menar han.

– Det är politikerna som bär det ansvaret, säger Peter.

Ungdomar i höghus misstänks

Enligt en analys som lanserades av Brå i dag är det 80 procent troligare att ungdomar som bor i hyresrätt misstänks för narkotikabrott än ungdomar i bostadsrätt eller småhus. Dessutom löper de ungdomar vars föräldrar saknar eftergymnasial utbildning 70 procent högre risk att misstänkas än de vars föräldrar har högre utbildning.

– Det vi kommit fram till är att det är de grupper av ungdomar som använder narkotika mest som misstänks minst av polisen, säger Jon Lundgren, utredare på Brå.

Hälften släpps

Men att polisen prioriterar ungdomar från lågutbildade familjer i höghus verkar inte vara särskilt framgångsrikt. Hälften av alla misstänkta släpps eftersom urinprov och kroppsvisiteringar inte leder till så kallat uppklarande.

– Då kan man fundera över om resurserna används rätt, säger Jon Lundgren.

Även inom Stockholms stad är skillnaderna stora. I samtliga innerstadsstadsdelar är droganvändandet större än de utsatta förorterna där få läser vidare på universitet och arbetslösheten är hög, som till exempel kring Järvafältet eller söderort.

– Det är genom drogförsäljningen som de kriminella gängen finansieras, säger Gunnar Appelgren, gängexpert på Stockholmspolisen.

Sju gånger vanligare

LÄS MER: Så många unga har provat narkotika i din kommun.

I Stockholmsenkäten, som Länsstyrelsens frågeformulär till skolungdomar om alkohol och narkotika kallas, framgår att det är ungefär sju gånger vanligare att Danderyds gymnasieelever tagit droger de senaste månaden innan enkätstillfället, jämfört med Södertälje som har lägre snittinkomster.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.