Områdespolisen Hanif Azizi känner till problemet med narkotikahandeln i butikerna.

Kamerorna hjälper inte: Så göms knarket på butikshyllorna

Uppdaterad
Publicerad

Övervakningskamerorna skulle öka tryggheten på Rinkeby torg och få bort narkotikahandeln. Men lugnet blev kortvarigt då handeln istället flyttade in i butikerna – nu göms narkotika bland varorna på butikshyllorna.

I SVT Nyheter Stockholms dokumentär vittnar personal i en matbutik i Rinkeby om hur ungdomar gömmer narkotika bland varorna på butikshyllorna.

– Vi brukar anmäla det. De gömmer överallt, man kan inte göra något. De bryr sig inte om kamerorna i butiken, säger två män som jobbar i butiken.

Om ni säger till dem, blir de arga då?

– Ja, ja! De blir arga och hotar oss.

Vanligt nytt fenomen

Områdespolisen Hanif Azizi bekräftar att tillvägagångssättet är vanligt bland langare.

– Det uppstår konflikter mellan lokala ungdomar och olika butiker när de försöker gömma och sälja sin narkotika. När butiksägaren säger ifrån blir det bråk, så det är det senaste för oss, säger Hanif Azizi.

När SVT Nyheter Stockholm når matbutikens ägare på telefon säger han att han inte känner till att det skulle gömmas droger i just hans affär.

Se minidokumentären om Rinkeby här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.