Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Elsa Eriksson som brukar ta hand om hästen Tobbe. Foto: Jasmine Gestblom/SVT

Häststallet flyttar ut – efter 24 år på Överjärva gård i Solna

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1998 har Överjärva stall hyrt en del av den 200 år gamla ladugården på Överjärva gård i Solna. Men Solna stad sa upp kontraktet, med plan att riva ladan. Nu stängs det av för renovering istället under minst ett år – och hästarna tvingas flytta från gården.

Ladugården på Överjärva gård har under flera år varit i dåligt skick med eftersatt underhåll. Solna stad planerade först att riva huset för att en restaurering skulle vara allt för dyr. Men beslutet stoppades av länsstyrelsen, och därför ska ladugården nu renoveras istället.

Staden: ”Har erbjudit andra stallplatser”

Enligt kommunen har Överjärva stall fått erbjudande om platser i andra stall i Solna, nära kollektivtrafik så att de kan fortsätta bedriva sin verksamhet. Men det har stallets ägare tackat nej till.

– Hästarna hade inte mått bra av det, det skulle aldrig fungera någon annanstans, säger Fia Ekesäter på Överjärva stall.

Hör Elsa Eriksson, 16, som jobbar i stallet: ”Här har jag alla mina vänner”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.