Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Solna stad om lärdomen efter ladugården på Överjärva. Foto: Jasmine Gestblom/SVT

Skulle rivas – nu renoveras Överjärvas förfallna ladugård

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har ladugården på Överjärva gård förfallit utan större underhåll. Solna stads plan var att ladan skulle rivas – men de planerna stoppade länsstyrelsen, och nu måste byggnaden istället renoveras för flera miljoner.

Överjärva gård är Solnas sista bevarade gårdsmiljö med flera byggnader från 1800-talet, beläget i Igelbäckens naturreservat. Sedan 1995 ägs gården av Solna stad och under flera års tid har ladugården varit kraftigt förfallen.

– Jag har inte varit med under alla åren men jag tror det beror på att man haft en oklar bild av vad man ska använda ladugården till, säger Peter Edholm (L), kultur- och fritidskommunalråd i Solna.

Tio miljoner kronor för att rädda ladugårdens skal

Solna stad ska nu rusta upp och utveckla Överjärva gård. Planen var att riva ladugården och bygga en ny liknande byggnad – eftersom det inte var ekonomiskt försvarbart att renovera, enligt stadens experter.

Men rivningsplanerna stoppades av länsstyrelsen, för det skulle skada gårdens historiska värden. Nu ska ladugården tillsammans med andra byggnader på området rustas upp – för minst tio miljoner kronor.

– När man renoverar ett 200 år gammalt hus kan man stöta på överraskningar längs vägen, så vad det kostar att renovera huset är det stor osäkerhet kring, säger Edholm.

Det här händer på Överjärva gård

• Ladugården ska renoveras i två etapper – först grunden, stommen, väggar och tak

• Nästa steg är insidan

• Solna stad meddelade tisdag 30 maj att de vill etablera en 4H-gård på Överjärva

• 4H-djuren skulle då kunna flytta in i ladugården

• Målet är att 4H-gården ska vara på plats under 2023 när renoveringen av ladugården är färdig

• Även Vinterträdgården och Gula villan kommer att renoveras

Källa: Solna stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.