Efter 26 år lägger vattenmuseet ner Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter 26 år – nu stänger Aquaria för gott

Publicerad

1991 öppnade Aquaria Vattenmuseum på Djurgården. Men den slitna fastigheten, som egentligen aldrig var anpassad att inhysa tropisk regnskog, går nu inte längre att renovera. Den 1 oktober stänger museet för gott.

Aquaria på Djurgården som till en början var en provisorisk utställningshall för regalskeppet Vasa mår inte bra. Fastigheten har lappats och lagats i många år, men nu går det inte längre. Sandra Wilke, platschef på museet är ledsen över nedläggningen, men menar samtidigt att anläggningen har hållit i fler år än vad man vågat tro på.

– Det är är sorgligt för alla våra medarbetare, vi har jobbat så nära djuren under många år. Men vi har fått väldigt mycket kärlet av våra besökare, berättar hon.

Nya hem sökes

Många djur har redan blivit tingade av andra anläggningar. Till Universeum i Göteborg flyttar bland annat bambuhajar, muränor, taggmalar och antennmalar. Några djur blir dock kvar i Stockholm. Små sötvattenfiskar flyttar till Spånga gymnasium medan stingrockor, pirayor, grodor och maneter flyttar till Haga Ocean i Solna.

– Vi letar fortfarande efter ett hem till våra pacus, det är en fiskart som bor i regnskogen som blir rätt stora. Många anläggningar har redan den arten och det är få som kan ta emot fler, säger Sandra Wilke.

Sista dagen att besöka museet blir den 30 september. Efter det påbörjas flytten av djuren. Först de stora och sen de mindre.

– Vi kommer att ha ett hej-då-event sista helgen, jag hoppas verkligen att stockholmarna har möjlighet att komma hit en sista gång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer