Konstnärerna Lisa Björkström och Åsa Stjerna har kämpat för att kulturmiljön i ”Kottetornet” i Bergianska trädgården ska uppvärderas. När det nu sker sägs de upp från hyreskontraktet och måste flytta ut. Foto: Tommy Bergman/SVT

Efter 27 år kastas de ut från ”Kottetornet”

Uppdaterad
Publicerad

Efter 27 år som hyresgäster hos Statens fastighetsverk har konstnärerna Åsa Stjerna och Lisa Björkström sagts upp. Skälet är den värdefulla kulturmiljön ock kottesamlingen i huset som de hyr, det så kallade Kottetornet i Bergianska trädgården.

– Vi har under många år kämpat för att få ägarna att inse kulturvärdet av miljön här. Nu när de gjort det sägs vi upp för att vi utgör ett hot mot just den miljön, säger Lisa Björkström.

Tornet, som är från 1908, ligger i Bergianska trädgården och innehåller bland annat professor Bergianus Veit Wittrocks kottesamling.

Åsa Stjerna och Lisa Björkström säger att de under många år kämpat för att få SFV att inse hur värdefull kulturmiljön i tornet är. Nu sägs de upp just på grund av den värdefulla miljön.

– Det är som ett slag rakt i solar plexus att bli uppsagda för något vi kämpat för under decennier, säger Åsa Stjerna.

Vill öppna fastigheten för allmänheten

Ellinor Magnusson är fastighetschef för området Djurgården på Statens fastighetsverk. Hon säger att hon förstår Åsas och Lisas besvikelse över att behöva lämna tornet.

– I det här fallet har det kulturhistoriska värdet uppgraderats så mycket under hyrestiden, så vi anser inte att det ska vara privatpersoner som hyr tornet utan det ska vara möjlighet för allmänheten att få tillträde till fastigheten, säger Ellinor Magnusson.

Enligt Ellinor Magnusson skulle det bli aktuellt att öppna tornet för allmänheten vid ett tiotal tillfällen om året.

Men skulle hyresgästerna inte kunna vara kvar i tornet ändå?

– Då har vi ingen kontroll över hur byggnaden används eller hur mycket slitage det blir, säger Ellinor Magnusson.

Väcker frågor

Lisa Björkström säger att deras uppsägning väcker flera frågor.

– Först och främst så undrar vi vad Statens fastighetsverk har för intention med kulturarvet. Vill man ha människor och en levande kulturmiljö i byggnaderna?, säger Lisa Björkström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.