Se den grova misshandeln som fastnade på film med hjälp av polisens nya kameror.

Knarklangarna flyr övervakningskameror

Uppdaterad
Publicerad

Polisens övervakningskameror i Husby, Rinkeby och Tensta som varit igång sedan några månader tillbaka skapar trygghet, säger de boende i stadsdelarna som SVT pratat med. Men problemen har flyttats till andra platser.

– Våra barn befinner sig i lekparken där drogpåverkade personer hänger och säljer narkotika, det är hemskt, säger en småbarnsmamma som vill vara anonym.

Övervakningskameror har sedan i maj bevakat brottsutsatta platser i Husby, Rinkeby och Tensta och torgen har blivit mycket lugnare, menar många boende som SVT pratat med.

– Det har blivit ännu bättre för att det finns kameror här. Det känns tryggare och finare, säger Mechael Mecalides som bott i Rinkeby i 40 år.

Butiksägaren Ali Safari som har sin verksamhet i Husby håller med om att området blivit lugnare.

– Det har blivit mycket lugnare och jag vet inte vad det kan bero på. Om det är polisens insatser eller något annat. Det känns väldigt bra att vara här, säger han.

Aicha, som arbetar i Husby säger samma sak:

– Jag upplever en lugnare stämning och det är inte lika mycket aktivitet på torgen som det var då. Ungdomarna stod och sålde narkotika, nu ser jag inte dem på torget.

Knarkförsäljning på lekplatser

Men även om det blivit lugnare för torghandlare i Husby, Rinkeby och Tensta har narkotikaförsäljningen som tidigare skett på torgen flyttats till butiker och lekparker.

– Min mamma gick ut en dag till lekparken och tvättade platsen med klorin för att få bort narkotikarester, säger en småbarnsmamma, i Rinkeby.

”Ha en närvaro och lagföra”

Polisen säger dock att de var beredda på det här.

– Vi var medvetna om att det skulle bli på det sättet. Därför ser vi till att ha en närvaro och lagföra dem på de platser där brotten sker, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.