• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sedan deras lokal brann ner har de fått flytta runt men nu är Yalla Rinkeby igång igen. Foto: Cheyma Moufid/SVT

Efter branden – nu är Yalla Rinkebys nya lokal invigd

Publicerad

I augusti brann cateringfirman Yalla Rinkebys lokaler ned och sedan dess har kvinnorna har fått flytta runt. Vi var med när deras nya permanenta lokal invigdes i Rinkeby.
– När jag hörde om branden blev jag jätteledsen, säger Sunia Sarik som var en av de första som började jobba på Yalla Rinkeby.

Den 27 augusti brann en stor tvättstuga ned i Rinkeby. I en av lokalerna i byggnaden bedrev Yalla Rinkeby en cateringfirma för kvinnor.

”Livet måste fortsätta”

Men kvinnorna gav inte upp hoppet. De fick låna lokaler av bland annat Fryshuset i Husby och Folkets hus i Rinkeby.

– Vi sa att sådant händer och att vi måste gå vidare. Livet måste fortsätta, säger Fatma Radia Dridi som arbetar på Yalla Rinkeby.

Nu har kvinnorna invigt sin nya lokal med fest och mat.

– Vi kommer att fortsätta kämpa hårt och jobba så mycket vi kan, säger Fatma.

Öppnar café på Södermalm

Kvinnokooperativet Yalla Rinkeby är ett arbetsintegrerande socialt företag för kvinnor som står långt från  arbetsmarknaden. Kvinnorna arbetstränar genom att driva en cateringsfirma. De odlar och tar fram produkter som müsli och marmelad. I verksamheten syr de även kläder till köket.

– Alla kvinnor gillar inte att laga mat. Därför kan de som vill sy eller sticka om de inte känner för att laga mat, säger Fatma Radia Dridi.

Verksamheten Yalla Rinkeby är i full gång och inom kort kommer Yalla Rinkeby öppna ett café där de även vill sälja matlådor.

– Lunchcafét kommer att öppnas på Södermalm och där kommer vi fortsätta utvecklas, säger Aleksandra Wasso Hägglund, verksamhetsledare.

Yalla Rinkeby

Visa

Yalla Rinkeby har finansierats av Tillväxtverket och bidrag från näringslivet.

Det startade som ett projekt i Stockholm våren 2017 och då startades förutom Yalla Rinkeby en grupp för kvinnor i Vårby gård.

Inspirerade av kvinnokooperativet Yallatrappan som varit framgångsrikt i Malmö är målet med Yallaprojektet att få kvinnor som står långt från arbetsmarknaden i jobb och närmare ekonomisk självständighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer