Barnmorskorna är besvikna på Regionens budget. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Barnmorskor hotar att säga upp sig även inom mödravården

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste veckans avslöjande om budgetkris även i mödravården i Stockholm ser sig nu personal om efter andra jobb.

– Jag har gått in på platsbanken varje dag sedan vi fick det här mejlet, säger Catrin Skoogh.

Barnmorskan Catrin Skoogh är besviken på neddragningarna i verksamheten. SVT har berättat tidigare om att personalen är orolig för att tvingas flyttas till den stressiga förlossningsvården på Stockholms stora sjukhus. Catrin har jobbat där tidigare, men sökte sig bort.

”Samma väg som förlossningsvården”

– Jag började förlossning och BB men valde att gå vidare efter tre år eftersom jag gillar att kunna ta lunch och gå på toaletten. Och att ha rimliga arbetstider. Nu känns det som att det ligger i farozonen även här, säger hon.

Hör hennes berättelse i klippet ovan.

Pandemipengarna tog slut

Men verksamhetschefen Lisa Ryding berättar att pengarna inte räcker till och därför måste man nu spara in på antalet barnmorskor inom mödravården.

– Mitt under pandemin fick vi plötsligt mindre ersättning för onlinebesök än för fysiska besök. Det är såklart tråkigt och gör att vi har mindre pengar att röra oss med, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.