”Får vi inte tillräckligt med foder och nödslaktar djuren så minskar den totala mängden producerad mjölk”, säger Pernilla Olsson på Växa Sverige som arbetar med lantbruksfrågor. Foto: Christine Olsson/Fredrik Sandberg/TT

Efter foderbristen – markägare uppmanas låta djurhållare ta skörd

Uppdaterad
Publicerad

Det vackra sommarvädrets baksida är extrem torka i hela länet och det råder nu stor brist på foder för betande djur. Länsstyrelsen i Stockholm uppmanar därför alla markägare som inte har egna djur att låta djurhållare ta skörd från markerna.

Det finns mycket mark i länet som inte skördas vid normalår. Dessa marker behövs nu efter månader av värme och torka. Många lantbrukare och hästägare har tvingats ge djuren det foder som var tänkt att användas i höst och vinter.

– Det har varit väldigt torrt men också väldigt varmt vilket gör att skördarna av vallfoder och tillgången till bete har minskat väldigt kraftigt jämfört med ett normalår, säger Ulrika Geber, landsbygdsdirektör vid Länsstyrelsen i Stockholm.

Markägare uppmanas låta djurägare skörda

Länsstyrelsen i Stockholm har räknat med att den första vallskörden har minskat med 50-70 procent av en normalskörd och andraskörden har varit ännu lägre. Därför går man nu ut med en uppmaning till markägare att låta djurhållare skörda på deras mark.

– Om man har marker som inte är skördade eller som skulle kunna betas så kan man erbjuda bete till djurägare, både hästägare och lantbrukare, säger Ulrika Geber.

Vad kan man tänka på som djurägare?

– Att hålla sig uppdaterad om vad det finns för möjligheter till bete och foder i hela Sverige. Om man brukar köpa foder är det viktigt att ha kontakt med den man brukar köpa av.

Har ni sett någon liknande situation tidigare?

– Inte som jag varit med om. Vi hade en situation där det var torrt förra året och det fanns en rädsla för att brunnar skulle sina, men vi har inte sett en sån här värme och lite nederbörd.

Kommuner försöker hjälpa till

Flera kommuner i länet har låtit bönder klippa gräs på kommunala gräsytor och på vissa kommuners hemsidor finns kartor med områden som skulle kunna vara lämpliga att ta foder ifrån.

Några kommuner skriver även att de nu håller på att inventera markerna för att hitta eventuella områden som inte är utarrenderande och som skulle kunna användas till betesdjur.

Länsstyrelsen har också tillgång till viss mark inom naturreservat och nationalparker som kan erbjudas.

– Vi har ju relativt lite djur i vårt län och det är viktigt att man nyttjar all mark som det växer foder på, säger Ulrika Geber.

Undantag från regler

Redan i mitten av juni beslutade Länsstyrelsen om att tillåta skörd på trädor och skyddszoner, som vanligtvis inte är tillåten den här tiden på året, för att underlätta för lantbrukarna att få fram foder till sina djur under rådande foderbrist. Det innebär att lantbrukare har kunnat skörda växtlighet med visst fodervärde istället för att avvakta vissa datum.

Det här kan du göra för att hjälpa till

  • Om du har mark, låt en djurägare skörda eller släppa djuren på bete.
  • Köp svenskt kött. Då håller vi slaktköerna nere.
  • Känner du ingen djurägare, men har foder? Kolla då in webbsidan proteintipset.se eller Foderhjälpen 2018 på Facebook.

Källa: Länsstyrelsen i Stockholms län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.