Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör trafikborgarrådet förklara varför Stockholms stad kan säga upp avtalet med hyrcykelbolaget. Företaget svarar även på kritiken. Foto: Ann Sehlin/SVT

Efter förseningarna – Stockholms stad hotar säga upp avtal med hyrcykelbolag

Uppdaterad
Publicerad

1 000 hyrcyklar skulle rullas ut på Stockholms stads gator i april. Först nu under sommaren har cykelbolaget lyckats leverera enligt avtalet, men problemen i appen fortsätter. Och nu har trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) tröttnat, efter att ha krävt bolaget på åtta miljoner kronor i vite för förseningen.

Ytterligare 1 000 cyklar ska vara på plats den 1 oktober och nästa vår ska totalt 5 000 cyklar rulla ute på gatorna. Om företaget inte klarar av att leverera enligt avtalet kommer Stockholms stad att säga upp det, enligt Daniel Helldén.

Otillåten användning

Men det är inte bara leveranserna som ställer till problem, utan även tekniska bekymmer i appen. Ibland ser det ut som att det finns cyklar i ett ställ, men i verkligheten saknas de. Enligt bolaget beror det på otillåten användning.

– Det är användare som tar cyklar utan att de har en pågående resa. Det skapar ganska mycket problem, både att cyklar vandaliseras och att det blir väldigt irriterande för användare som tror att det finns en cykel där, säger Daniel Mohlin, Nordenchef på Inurba Mobility, som levererar hyrcyklarna till Stockholms stad.

Cykelbolaget håller på att utveckla appen och spårar de otillåtna användarna.

Hör en cyklist, Daniel Helldén (MP) och hyrcykelföretaget om de försenade cyklarna och approblemen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer