Foto: TT

Hyrcykelkris i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

De hyrcyklar som Stockholms stad står bakom kan försvinna nästa år efter att upphandlingen av ett nytt system måste göras om.

 – Vi hade en färdig upphandling i den bemärkelsen att ett bolag hade vunnit den, sedan att domstolen skulle upphäva upphandlingen det kunde vi inte förutse, säger Daniel Helldén trafiklandstingsråd (MP) till SVT.

Förra året upphandlade Stockholms stad ett nytt system med hyrcyklar, det gällde bland annat flera tusen elcyklar, men upphandlingen överklagades och måste nu göras om. Under tiden har staden uppmanat företaget City Bikes, som driver de hyrcyklar som finns nu, att i höst montera ner de cykelstationer som finns i dag, rapporterar P4 Stockholm.

”En katastrof”

- Det är en skandal, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

– Det här är en katastrof både för turister och stockholmare som blir utan cyklar nästa år. Det har varit oerhört rörigt den här upphandlingen och det visar ju resultatet – det överklagas och att hyrcyklar inte finns på plats, det är en skandal, säger Anna König Jerlmyr (M) oppositionsborgarråd.

Enligt trafiklandstingsrådet Daniel Helldén tittar trafikkontoret just nu på en lösning ifall ärendet drar ut på tiden i domstol.

- Jag förutsätter att man kommer att hitta en lösning, säger trafiklandstingsrådet Daniel Helldén (MP)

– Jag förutsätter att man kommer att hitta en lösning så att det finns någon form av lånecykelsystem till nästa sommar, men hur det kommer att se ut kan jag inte svara på idag.

Privat företag lanserar cyklar själva

Under tiden upphandlingskrisen pågår har en privat uppstickare själva ställt ut 1 500 hyrcyklar på Stockholms gator utan avtal med staden något som inte krävs enligt polisen eller trafikkontoret, skriver mitti.se.

Systemet lanserades nu i augusti och kallas EU-bikes och bokas via ett helt annat system än de kommunala hyrcyklarna. Företaget har etablerat sig i både Stockholm och Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer