I klippet uttalar sig trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) om uppgifterna om systematiskt fusk med snöröjningen i Stockholm. Foto: SVT

Efter larmet om fusk – staden startar extern utredning

Uppdaterad
Publicerad

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) kommenterar nu SVT:s källas uppgifter om att det skulle förekomma systematiskt fusk med snöröjningen i Stockholm.
– Om det här stämmer är det upprörande, säger han. Samtidigt har det påbörjats en extern utredning av snöröjningen.

Efter att SVT började granska snöröjningen i Stockholm beslutade trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) om en extern revision av snöröjningen i samråd med trafikkontoret.

– Snöröjning är inte helt enkelt. Den har inte varit bra i vinter, så är det. Folk har halkat runt och vi vet att man inte har skött sandningen. Där har vi sagt att det kommer att utdömas viten. Sedan är frågan om man gjort ännu fler saker, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) till SVT.  

”Får se till att det inte kan ske”

I utredningen kommer en extern revisionsfirma att gå igenom allt underlag som kommit in från snöröjningsentreprenörerna till trafikkontoret under den senaste vintersäsongen.

Sedan tidigare har staden gått ut med att man kommer att utfärda viten mot de företag som misskött sig. Främst handlar det om bristfällig sandning.

– Sen om det är mer systematiskt som ni pekar på här så är det någonting som vi får se till inte kan ske, säger Daniel Helldén (MP).

Kringgår rutinerna

Enligt SVT:s källa struntar entreprenörerna i vissa uppdrag som ingår i de upphandlade avtalen för att istället leta extrajobb. Det trots att snöröjarna inte får ta så kallade tilläggsarbeten på eget bevåg.

Enligt avtalet, som SVT tagit del av, ska dessa jobb alltid beordras skriftligen av stadsdelen.

Men enligt vår källa litar tjänstemännen i alltför hög utsträckning på utförarna och kontrollerar sällan vad som faktiskt utförs – vilket möjliggör fusket.

– De försöker dölja det som ska göras enligt kontrakt och istället väntar de tills man kan skicka offerter för att få de här extrajobben, säger han.

2008 – 130 miljoner kronor

2009 – 146 miljoner kronor

2010 – 265 miljoner kronor

2011 – 238 miljoner kronor

2012 – 224 miljoner kronor

2013 – 192 miljoner kronor

2014 – 136 miljoner kronor

2015 – 144 miljoner kronor

2016 – 145 miljoner kronor

2017 – 143 miljoner kronor

2018 – 163 miljoner kronor

2019 – 173 miljoner kronor (prognos)

Källa: Trafiknämnden Stockholms stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöröjning i Stockholm

Mer i ämnet