Botkyrka kommunhus. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Efter maktkampen i Botkyrka – nu sparkas kommundirektören

Uppdaterad
Publicerad

Kommundirektör Leif Eriksson i Botkyrka kommun får sparken. Styrande kommunalråd Emanuel Ksiazkiewicz (S), som kritiserade Ebba Östlin (S) för att köpa ut tjänstemän väljer nu att låta honom sluta med omedelbar verkan.

Emanuel Ksiazkiewicz (S) blev ny KS-ordförande i Botkyrka i slutet av mars efter en tuff maktstrid då han vann omröstningen mot den tidigare ledaren Ebba Östlin(S).

Kommunens politiska stabschef, Lucas Nykvist säger till SVT att det var dags för Leif Eriksson att lämna sin post efter det politiska skiftet och att Emmanuel  Ksiazkiewicz vill välja sin egen kommundirektör som han kan samarbeta nära med.

Kommundirektören Leif Eirksson tjänar omkring 160 000 i månaden och slutar med omedelbar verkan. Han får 15 månadslöner i fallskärm utbetalat.

–Som ny KSO är mitt huvudfokus att arbeta för utveckling och en omstart av förvaltningsorganisationen, och även om jag anser att Leif har utfört ett bra arbete med att förvalta och styra kommunen tror jag att en nyrekrytering behövs för att uppnå en nystart, skriver Emanuel Ksiazkiewicz i ett mejl till SVT.

Ny tillförodnad kommundirektör

Petra Oxonius, som idag är förvaltningsdirektör och sitter inom den centrala ledningen går in i rollen som tf kommundirektör tills dess ny är utsedd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelseutvecklingen – på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.