Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Stort tack för det finfina förtroendet”. Hör Emanuel Ksiazkiewiczs (S) första ord som KS-ordförande i Botkyrka. Foto: Botkyrka kommun

Efter politiska striderna: Emanuel Ksiazkiewicz (S) ny KS-ordförande i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Efter den hetsiga striden melllan två falanger inom Socialdemokraterna i Botkyrka valdes Emanuel Ksiazkiewicz (S) till KS-ordförande under torsdagens kommunfullmäktigemöte.

Nu står det klart att det blir Emanuel Ksiazkiewicz (S) som blir ny KS-ordförande i Botkyrka. Ksiazkiewicz vann omröstningen mot tidigare ledare Ebba Östlin (S) för knappt två veckor sedan och blev då den nya  S-ledaren i Botkyrka. Och under torsdagkvällens fullmäktigemöte valdes han till kommunstyrelsens ordförande.

Tyst protest

Omkring hälften av de ordinarie Socialdemokraterna valde att inte närvara på torsdagens kommunfullmäktigemöte, i protest mot valet av Emanuel Ksiazkiewicz som ny S-ledare. Det var så pass många frånvarande ledamöter, så att ersättarna inte räckte till, enligt högt placerade S-källor som SVT pratat med.

Maktkamp inom S i Botkyrka

– Vi är många som inte kan stå bakom att Emanuel Ksiazkiewicz väljs till ny KS-ordförande. Han har helt enkelt inte vårt förtroende, säger en av S-källorna som SVT talat med.

Infekterad konflikt

Tidigare KS-ordförande Ebba Östlin (S) valdes bort av sina partikamrater i slutet av januari och sedan dess har en infekterad strid pågått mellan två falanger inom Socialdemokraterna i Botkyrka. Anklagelser om kopplingar till gängkriminella, kuppförsök och dåligt ledarskap har präglat den senaste tidens stridigheter.

De som ställt sig bakom Ebba Östlin i konflikten inom partiet har hävdat att hon avsattes på kuppartat manér. Hennes anhängare har även påstått att hon avsattes med hjälp av personer med kopplingar till gängkriminalitet.

De som röstade ner Östlin har avfärdat det och hänvisar i stället till kritik mot hennes ledarstil och att hon inte längre har majoritetens förtroende.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelseutvecklingen – på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet