Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förhoppningsvis betyder det här ett slut på en lång och utdragen personkonflikt.” Hör Emanuel Ksiazkiewicz, ny ordförande för Socialdemokraterna i Botkyrka. Foto: SVT

Emanuel Ksiazkiewicz ny S-ledare i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Emanuel Ksiazkiewicz blir ny ledare för Socialdemokraterna i Botkyrka. Han röstades fram på Socialdemokraterna i Botkyrkas årsmöte som hölls under lördagen.

– Förhoppningsvis betyder det här ett slut på en lång och utdragen personkonflikt, säger Ksiazkiewicz till SVT efter omröstningen.

Resultatet vid omröstningen under årsmötet i Hallunda folkets hus blev 121 för Ksiazkiewicz mot 80 för Östlin. Det innebär även att Ksiazkiewicz blir kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, men kommunfullmäktige måste först fatta ett formellt beslut i frågan. Valet kom efter att tidigare ordförande Ebba Östlin avsattes i en kontroversiell omröstning, som omsusats av anklagelser om gängkopplingar och röstfusk.

Emanuel Ksiazkiewicz nominerades tidigare i mars av styrelsen för Socialdemokraterna i Botkyrka till ny gruppledare. Han är en av dem som menat att petningen av Östlin motiverades av bristande ledarskap, snarare än av gängkriminella intressen.

Maktkamp inom S i Botkyrka

– Vi är många som har varit med och fattat det här tuffa beslutet, och vi kommer att respektera årsmötets beslut och gå vidare.

Förtroendet för partiet

Ksiazkiewicz säger att det kommer krävas hårt arbete för att få tillbaka partiets förtroende.

– Det är klart att det skadar partiet när man har den här typen av personkonflikter.

”Aldrig sagt att det är en kupp”

Efter omröstningen fick den tidigare gruppledaren Ebba Östlin frågan om vad valet av den nya gruppledaren betyder för Botkyrka.

– Det kommer tiden att få utvisa.

Hon säger att omröstningen som ledde till hennes avgång, som vissa beskrivit som en kupp, är upp till andra att utreda närmare.

– Jag har aldrig sagt att det är en kupp, utan allt som handlar om vad som har hänt på mötet det är upp till partiet att utreda.

Nya medlemmar stoppades

Inför årsmötet har 98 personer stoppats från att gå med i partiet, efter anklagelser om att personer med koppling till gängkriminalitet blev medlemmar för att rösta bort Ebba Östlin i januari. De personer som gick med inför omröstningen som avsatte Östlin, varav ett tjugotal konstaterats ha koppling till de nedstängda fritidsgårdar som ligger till grund för gänganklagelserna, får rösta i lördagens val.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelseutvecklingen – på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet