Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om de läckta dokumenten som visar att anhöriga till ABF-anställda deltog i bortröstandet av Ebba Östlin (S). Foto: TT

Hemlig lista avslöjar: Anhöriga till ABF-anställda deltog i bortröstandet av Östlin

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 20 släktingar och vänner till ABF-anställda, som blev medlemmar 2022, var med och röstade bort Ebba Östlin (S) på S-medlemsmötet i januari. Flera släktingar till Emanuel Ksiazkiewicz (S), som är utmanare till kommunstyrelsens ordförandeposten i Botkyrka, var också med och röstade. Det visar läckta dokument som SVT Nyheter Stockholm tagit del av.

– Det här ser jag som väldigt allvarligt och det här är ju ingenting som lockar seriösa medlemmar på lång sikt, säger S-märkta statsvetaren Marja Lemne.

Flera av släktingarna är en del av de 23 nya S-medlemmar som ansökte om medlemskap i december. I helgen är det årsmöte och då får de vara med och avgöra valet av ny gruppledare och ordförande för kommunstyrelsen i Botkyrka.

Samtidigt beslutade partistyrelsen under onsdagen att inte bevilja 98 personer medlemskap. Därmed kan de inte vara med och rösta på årsmötet.

Personerna ville bli medlemmar efter det förra medlemsmötet, men nekas alltså med skälet ”att det inte går att avgöra om de som ansökt om medlemskap har illegitima syften”.

Partisekreterare vägrar intervjuas

Partistyrelsen skriver i beslutet att de vill undvika fraktioner. Den som fattade det slutgiltiga beslutet var partisekreterare Tobias Baudin (S).

– Man kan förstå att man inte vill ha fraktionsbildningar, men man kan inte växla princip från gång till gång, säger S-märkta statsvetaren Marja Lemne.

SVT har vid upprepade tillfällen sökt partisekreterare Tobias Baudin för att ställa frågor om medlemmarna, men han vill inte ställa upp på intervju utan hänvisar till en intervju som han gjorde med TT under onsdagen.

Det var i februari 2022 som sju ABF-fritidsgårdar i Botkyrka stängdes av kommunen. Här kan du se mer om bakgrunden till historien.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelseutvecklingen – på 60 sekunder. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet