Turbulensen hos Socialdemokraterna i Botkyrka fortsätter. Foto: SVT

S-politiker i Botkyrka hotar med domstol om inte nya medlemmar godkänns

Uppdaterad
Publicerad

Den infekterade striden inom Socialdemokraterna i Botkyrka fortsätter. Nu hotar bland andra kommunfullmäktiges ordförande att dra partiet inför domstol om inte ett 90-tal nya medlemmar godkänns.

Partisekreteraren Tobias Baudin (S) är den som tolkat partiets stadgar och kommit fram till att det är okej att stoppa de nya medlemmarna. Men han vill inte svara på frågor om den skarpa kritik som riktas i en överklagan mot beslutet.

Det har varit en stor tillströmning av medlemmar till Socialdemokraterna i Botkyrka den senaste tiden efter veckor av turbulens inom partiet. Men samtliga personer som ansökt om medlemskap mellan 28 januari och 16 februari, 98 stycken, nekades medlemskap enligt partistyrelsens beslut som SVT tagit del av.

Hotar med domstol

Det beslutet överklagas nu av bland andra Botkyrkas ordförande för kommunfullmäktige, Marcus Ekman (S), som anser att beslutet bör hävas omedelbart eftersom ”det saknar stöd i partiets stadgar och dessutom strider mot allmänna rättsgrundsatser om saklighet och opartiskhet samt förbud mot godtycklig behandling”.

Man menar i överklagan också att partiet verkar ha fattat beslutet ”till synes uteslutande för att man oroar sig för hur dessa nya partimedlemmar ska rösta”. Om beslutet inte ändras kan rättsliga åtgärder vidtas, står det i överklagan.

Partisekreteraren undviker frågor – ska se över beslutet en gång till

Inför beslutet att neka nya medlemmar inträde i S i Botkyrka har partisekreteraren Tobias Baudin (S), på delegation från partistyrelsen, gått igenom stadgarna för att se om beslutet följer dem. Enligt Baudins tolkning var det okej att stoppa personerna.

Baudin ville på tisdagen inte svara på några frågor kring beslutet men låter meddela att partiet mottagit överklagan och att de ska behandla den.

Ny gruppledare väljs 18 mars

Striden inom Socialdemokraterna i Botkyrka tog fart efter att Ebba Östlin, dåvarande ordförande i kommunstyrelsen, blev bortröstad av sina egna partikamrater i kommunen. Den 18 mars hålls ett årsmöte där man ska rösta fram ny ledare och Ebba Östlin är nominerad till sin gamla post, att leda partiet i kommunen igen. Hon utmanas till posten av Emanuel Ksiazkiewicz.

SVT har sökt Marcus Ekman (S) utan framgång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelseutvecklingen i Botkyrka – på 60 sekunder. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet