Inga nya medlemskap godkänns hos Socialdemokraterna Botkyrka efter den senaste tidens turbulens. Foto: SVT

Nya personer nekas medlemskap i Socialdemokraterna i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har beslutat att inte bevilja medlemskap till de 98 personer som sökt medlemskap i partiet i Botkyrka den senaste tiden. Det visar uppgifter som SVT tagit del av.

Beslutet om att inte bevilja medlemskap kommer veckor innan Socialdemokraterna i Botkyrka ska rösta om vem som ska leda partiet framåt. Enligt dokumentet som SVT tagit del av har partistyrelsen beslutat att inte godkänna medlemsansökningar för perioden mellan 28 januari och 16 februari.

I dokumentet skriver partistyrelsen:

”Tyvärr har vi sett en del oklarheter i den senaste medlemstillströmningen till Socialdemokraterna i Botkyrka. Vi kan därför inte vara säkra på att de medlemsansökningar som inkommit under perioden 28/1 – 16/2 har gjort det på ett sätt som överensstämmer med stadgan och god demokratisk ordning.”

Nya medlemmar beviljades när Östlin röstades bort

Samtidigt beviljades 23 nya medlemmar under 27 dagar i december inför medlemsmötet den 28/1 då Ebba Östlin röstades bort som gruppledare och ordförande för kommunstyrelsen. För att bli medlem krävs det att man ska ha varit det en månad innan medlemsmötet.

I princip innebär det att det är samma medlemmar som kommer rösta på årsmötet som vid medlemsmötet 28/1 med undantag av de medlemmar som inte kunde närvara då.

– Vi från distriktet har ansökt hos partistyrelsen att inte bevilja de 98 nya medlemmar som ansökte om medlemskap under perioden 29/1-16/2 utifrån stadgarna med exempelvis en exceptionell medlemstillströmning. Partisekreteraren Tobias Baudin gick på vår linje om stadgatolkningen, säger Åsa Westlund (S) distriktsordförande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelseutvecklingen i Botkyrka – på 60 sekunder. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet