Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter det stormiga årsmötet 2023 då 201 personer röstade om ny ledare i socialdemokraterna i Botkyrka lockade helgens årsmöte 64 personer. Det anser Oberoende S är ett tecken på kris inom S. Foto: SVT

Efter S-striden i Botkyrka: två av tre medlemmar försvann sen förra årsmötet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas årsmöte i Botkyrka förra året lockade 201 medlemmar och beskrevs av vissa som en kupp för att rösta bort dåvarande kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin. Årsmötet i helgen lockade bara en tredjedel.

– Vi brukar ha medlemsmöten med allt från 40-80 personer, normalt sett, på årsmötena något högre, uppåt 100-110, säger Jens Sjöström(S) som är ordförande i arbetarekommunen.

Före detta partimedlemmen Marcus Ekman, numera Oberoende S, anser att det tyder på att partiet tappat styrka.

Maktkamp inom S i Botkyrka

– På ett årsmöte i en av de största arbetarekommunerna i Stockholms län så skrapar man ihop 64 medlemmar, det är ett ynkedomsbevis, säger Marcus Ekman, som också är vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i kommunfullmäktige.

Efter 29 år tappade Socialdemokraterna hösten 2023 makten i Botkyrka. I stället tog en allians bestående av borgerliga partier, förutom Liberalerna, samt Tullingepartiet och sex oberoende socialdemokrater över styret.

– Det faktum att vissa lämnat vårt parti och gett makten till Moderaterna, det känns väldigt tråkigt. Samtidigt vill jag säga att socialdemokratin i Botkyrka mår väldigt bra nu, säger Jens Sjöström(S).

Det handlade S-striden i Botkyrka om

Striden inom S utspelade sig mellan två falanger. Den ena ville ha bort kommunstyrelsens dåvarande ordförande Ebba Östlin, på grund av hennes ledarstil.

Den andra stöttade Östlin. De menade att hon straffades för att hon var med och stängde sju ABF-fritidsgårdar, då det konstaterats att gängkriminella vistats i dem.

Anhöriga till ABF-anställda deltog i bortröstandet av Östlin

På årsmötet förra året var det 201 medlemmar som röstade. Dåvarande kommunstyrelsens ordförande, Ebba Östlin, fick på mötet 80 röster medan utmanaren Emanuel Ksiazkiewicz fick 121 röster, och blev ny ledare för S.

SVT kunde avslöja att en person med koppling till gängkriminalitet och ytterligare 22 personer, där många var ABF-anställda och familjemedlemmar till Ksiazkiewicz-falangen, hade blivit nya medlemmar i december, året innan årsmötet.

Se en sammanfattning av striden inom S i Botkyrka:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelseutvecklingen – på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet