Ledande personer ur Vårbynätverket identifierades på en av fritidsgårdarna våren 2020. ”Polisen kör ut sällskapet då de är för gamla för att vara där”, står det i utredningen. Foto: Polisen

Bilden visar: Gängkriminella spelar tv-spel – på ABF:s fritidsgård

Uppdaterad
Publicerad

Bilderna visar hur ledande personer ur Vårbynätverket spelar tv-spel inne på ABF:s fritidsgård i Alby 2020. Händelsen är en del av bakgrunden till den konflikt inom socialdemokratin i Botkyrka som nu letat sig hela vägen upp i partitoppen.

Den 28 januari röstades Ebba Östlin bort som gruppledare för Socialdemokraterna i Botkyrka – men bilden av vad som ligger bakom bortröstningen går isär.

Vissa menar att partiet har infiltrerats av personer med koppling till gängkriminalitet, andra att Östlin röstades bort på grund av bristande ledarskap.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Klart är att det fanns med en rad nya partimedlemmar på det extrainsatta mötet, varav minst en person med koppling till gängkriminalitet.

I falangen som har varit drivande i att rösta bort Ebba Östlin finns flera personer aktiva inom ABF Botkyrka/Salem.

Tillhåll för kriminella

Konflikten eskalerade för ett år sedan när kommunen med omedelbar verkan stängde ner flera fritidsgårdar som drevs av ABF Botkyrka/Salem.

– Vi kunde konstatera att kriminella element tagit sig in i verksamheten och det påverkar vad kommunen ska bidragsfinansiera, säger Pernilla Vera, trygghets- och säkerhetsdirektör i Botkyrka kommun.

I en extern granskning från ett säkerhetsföretag pekades fritidsgårdarna bland annat ut som ett tillhåll för kriminella. Ledningen för ABF i området ansåg att rapporten var full av felaktigheter.

SVT kan nu visa bilder från när polisen besökte en av fritidsgårdarna våren 2020 och identifierade flera personer i Vårbynätverket som senare dömts för grova brott.

– Jag har inte haft kännedom om att det skulle ha skett. Det är något jag får reda på nu. Vi har aldrig fått se bilderna. Jag hade gärna sett att polisen hade kontaktat mig om dem, säger en person inom ABF Botkyrka/Salem som vill vara anonym.

ABF påtalade under samma tidsperiod problem med den aktuella fritidsgården, visar mejl till kommunen som SVT har tagit del av.

Enligt kriminalinspektör Torsten Alm vistades medlemmar i Vårbynätverket där vid ett flertal tillfällen.

Bild ur polisutredning som visar tre ledande personer ur Vårbynätverket utanför en fritidsgård. ”De blir av polisen tillsagda att de inte har på fritidsgården att göra pga för hög ålder”, står det i utredningen. Foto: Polisen

Flera utredningar

Samtidigt pågår flera utredningar runt konflikten. Kommunen har anmält ABF Botkyrka/Salem – och ABF har i sin tur anmält kommunen. Dessutom har S inlett en intern utredning efter de senaste turerna.

– Jag vill gå till botten med detta, säger partisekreteraren Tobias Baudin (S).

Vet du mer om detta? Tipsa SVT:s granskande reportrar här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelseutvecklingen – på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet