Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Botkyrkahärvan Foto: SVT

Ebba Östlin uppmanas omgående lämna sitt förtroendeuppdrag i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Botkyrka har under torsdagskvällen uppmanat Ebba Östlin att omgående avsäga sig sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommun, rapporterar Ekot.

Uppmaningen kommer efter ett styrelsemöte på torsdagskvällen.

”Idag fattade en enig styrelse i Socialdemokraterna i Botkyrka beslut om att Ebba Östlin omedelbart ska frånsäga sig sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande då hon saknar medlemmarnas förtroende”, skriver Jens Sjöström i en kommentar till SVT.

”Jag har uppmanat Ebba Östlin att respektera medlemsmötets beslut. Jag har påmint henne om att vi inför omröstningen var överens om att hon skulle inkomma med sin avsägelse om medlemsmötet kom fram till att förtroende saknas. Avsägelsen har dock fortfarande inte inkommit.”

SVT har sökt Ebba Östlin för en kommentar.

Kupp eller demokratisk process

Det var i slutet av januari som socialdemokraternas gruppledare i Botkyrka, Ebba Östlin, röstades bort under ett lokalt medlemsmöte. Petningen har av vissa beskrivits som en kupp, medan andra menar att det var en demokratisk process. Under måndagen den 13 februari kom beskedet att Ebba Östlin (S) avgår.

Partiet har lokalt fått många nya medlemmar den senaste tiden och enligt uppgifter till SVT ska personer med kopplingar till den kriminella miljön ha deltagit i omröstningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet