Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katarina Berggren (S) menar att missnöjet har pyrt kring Ebba Östlin (S) under en längre period. Hör henne berätta varför och hur hon ser på uppgifterna om att personer med kriminella kopplingar skulle ha deltagit i medlemsmötet. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Botkyrkapolitiker avvisar kuppanklagelser: ”Var ett demokratiskt medlemsmöte”

Uppdaterad
Publicerad

Katarina Berggren är en av medlemmarna i Socialdemokraterna som var med och röstade om partikamraten Ebba Östlins fortsatta förtroende. Att det skulle röra sig om en kupp eller att kriminella var på plats, som vissa medier rapporterat, upprör henne.

– Det var ett demokratiskt medlemsmöte.

I lördags höll Socialdemokraterna i Botkyrka kommun ett möte och röstade om huruvida de hade fortsatt förtroende för kommunens starka kvinna, Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande sedan flera år. Mötet slutade i att hon röstades bort som partiets ledare i kommunen, resultatet blev 91 röster mot 88.

Förtroendeomröstningen har efteråt beskrivits som en kupp och medier har bland annat rapporterat om att personer med kopplingar till gängkriminalitet ska ha varit på plats vid mötet.

Maktkamp inom S i Botkyrka

– Jag tycker att det är kränkande att komma med så grava anklagelser mot oss 179 medlemmar, säger Katarina Berggren (S), som är sammankallande i valberedningen och deltog i mötet i lördags.

Hör Katarina Berggren berätta mer om anklagelserna efter mötet i klippet ovan.

Utredning om ledarskapet

Det lokala partimötet i lördags var ett resultat av att medlemmarna i höstas gett styrelsen i uppdrag att pröva förtroendet för Ebba Östlin (S). Resultaten presenterades och efter en omröstning stod det klart att Ebba Östlin inte får fortsatt förtroende. Enligt flera personer som SVT pratat med handlar det om ett bristande ledarskap.

Det har tidigare rapporterats om att missnöjet skulle ha väckts efter hanteringen av ABF:s fritidsverksamhet. Men både Katarina Berggren (S), som är sammankallande i valberedningen och deltog i mötet i Hallunda i lördags, och ABF menar dock att frågan har pågått i flera år och inte är kopplad till ABF.

”Står för alla beslut jag fattat”

SVT har sökt Ebba Östlin för en kommentar men hon hänvisar till sociala medier där hon bland annat skriver följande: ”Jag står för alla beslut jag fattat. Och jag kommer alltid hålla en stenhård linje mot den organiserade brottsligheten, det har jag lovat Botkyrka”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet