Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sebastian Flygar, ombudsman på ABF Botkyrka/Salem om varför de nu polisanmäler kommunen och kräver att kommunstyrelsens ordförande avgår. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

ABF anklagar Botkyrka kommun för tjänstefel: ”Har mörkat och ljugit”

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan ABF Botkyrka/Salem och Botkyrka kommun fortsätter. Nu polisanmäls kommunen för tjänstefel efter att ha undanhållit handlingar som enligt ABF bevisar att kommunens agenda varit att stänga ner fritidsverksamheten snarare än att utreda den.

I våras handlade tvisten om kommunens hantering av nedläggningen. En anmälan till Justitieombudsmannen gjordes men ärendet lades ner utan att prövas.

Kan inte det vara ett tecken på att kommunens agerande inte var fel?

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

– Det tror jag inte. Jag tror snarare att det har att göra med att anmälan var så omfattande, säger Sebastian Flygar, ombudsman på ABF Botkyrka/Salem.

ABF: ”Undanhöll handling med mening”

Nu handlar det istället om en handling som ABF menar att kommunen medvetet undanhållit och som bevisar att agendan har varit att förstärka en negativ bild av ABF och därmed tydligare motivera beslutet om nedläggning.

Det är ett utkast på den rapport som togs fram av ett säkerhetsbolag.

I videon berättar han om fyndet som gör att han nu kräver att kommunens högst ansvariga politiker ska avgå.

Inga direktiv om att förstärka bilden

SVT har varit i kontakt med säkerhetsbolaget som säger att korrigeringar görs utifrån kommunens synpunkter men de vill inte svara på några frågor om detaljerna.

Kommunens säkerhetschef, i sin tur, säger att det har inte funnits några instruktioner kring att förstärka bilden av exempelvis kriminalitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet