Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sebastian Flygar bemöta några av anklagelserna som lyfts i rapporten och varför de nu JO-anmäler Botkyrka kommun. Foto: Omar Daham/SVT

Botkyrka anmäls efter akut stängning av fritidsgårdar

Uppdaterad
Publicerad

Hanteringen av den akut stängda fritidsverksamheten i Botkyrka har stora brister, det menar ABF Botkyrka/Salem som nu anmäler kommunen till Justitieombudsmannen, JO.

– Vi har sett att det här är en rättsosäker process, där vi inte har fått komma till tals och alla uppgifter inte vägs in i rapporten, säger ombudsmannen Sebastian Flygar.

I mitten av februari stängdes ABF:s fritidsgårdar i Botkyrka med omedelbar verkan. En pågående extern utredning hade då visat på allvarliga brister i ABF Botkyrka/Salems arbetsgivaransvar.

Men vad det handlade om förstod varken ledning eller personal som SVT pratade med. Inte förrän rapporten var klar en månad senare fick ABF veta mer specifikt vad det handlade om men delade då inte bilden av den kritik som framfördes.

”Utredningen har gått rätt till”

ABF Botkyrka/Salem har inte fått komma till tals i utredningen och menar att kommunen inte har gett dem insyn eller en chans att inkomma med synpunkter.

– Med tanke på att vi har sett massa felaktigheter under den här processen från Botkyrka kommuns sida så har vi landat i att vi kommer lämna in en JO-anmälan, säger Sebastian Flygar.

Dag Ahlse (C) är vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Hör hur han ser på JO-anmälan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

”Uppenbart att det varit felaktigheter”

Kan det verkligen vara så att det varit felaktigheter i Botkyrka kommuns process?

– För mig är det uppenbart att det varit felaktigheter, säger Sebastian Flygar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.