Fritidsklubben i Alby var en av de sju verksamheter som stängdes med omedelbar verkan tidigare i år. Foto: SVT

ABF polisanmäls av Botkyrka kommun

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- och fritidsförvaltningen i Botkyrka kommun polisanmälde under torsdagen ABF Botkyrka/Salem för misstänkt bedrägeri. Kommunen misstänker att välfärdsbrott kan ligga bakom hur ABF nyttjat kommunala medel.

Kommunen vill att polisen prövar om ABF har använt statliga och kommunala medel på ett olagligt sätt, exempelvis dubbel bokföring, underlåtelse av redovisning hur medel använts och felaktigt användande av ekonomiska medel. Enligt uppgift bedrev ABF 917 studiecirklar under 2016 och 537 studiecirklar 2018, de var riktade till personer mellan 13 och 24 år.

I ett mejl till SVT skriver kommunstyrelsens ordförande, Ebba Östlin (S): ”Rapporten har kunnat konstatera att ABF Botkyrka/Salem brutit mot det avtal de haft med kommunen. Nu vill vi att polisen prövar om de ekonomiska bristerna också kan vara brottsliga”.

Kommunen har gett miljoner i bidrag varje år

Det kommunen vill pröva är om skattemedel har använts på ett brottsligt sätt. Under 2020 erhöll studieförbundet tolv miljoner kronor av förvaltningen i form av driftsbidrag och studieförbundsbidrag.

Christina Zedell, ordförande i ABF Botkyrka/Salem, säger till SVT att de välkomnar en polisanmälan då studieförbundet är kritiska till de anklagelser som kom fram i den rapport som en extern firma presenterat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.