Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ABF:s representant för fritidsgårdarna i Botkyrka om rapporten som pekar ut deras verksamhet som ett tillhåll för kriminella. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

ABF i Botkyrka hade kriminella bland de anställda – slår ifrån sig kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Botkyrka kommuns externa granskning av ABF:s fritidsgårdar visar på stora brister, bland annat att kriminella arbetat i verksamheten. Fritidsgårdarna stängdes ner tidigare i år – och nu har ABF fått ta del av orsaken.

Christina Zedell, ordförande för ABF Botkyrka/Salem slår ifrån sig kritiken.

– Utredningen är inte bara full av felaktigheter och lösryckta påståenden utan det står att finna direkta lögner i rapporten, säger hon i ett uttalande på ABF:s hemsida.

I konflikten mellan ABF och Botkyrka kommun står ord mot ord och tonläget är högt. I en rapport som släpptes under onsdagen pekas fritidsgårdarna ut som tillhåll för kriminella.

– Om man läser rapporten så tror jag ingen vill skicka sin 11-åring till den miljö som beskrivs där, säger kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S), när SVT möter henne dagen efter att rapporten offentligjorts.

Bland annat har elva personer med anställning på ABF som verkat på fritidsgårdarna brottmålsdomar på sig. Något kommunalrådet ser allvarligt på. ABF däremot menar att de inte kände till dessa individers brottsregister och att det är kommunens ansvar.

Oppositionen: S borde åtgärdat tidigare

Moderaterna i Botkyrka menar att den styrande koalitionen borde agerat mycket tidigare och att ansvaret för händelsen vilar på majoriteten.

– ABF har skapat platser som är trygga för kriminella men otrygga för barn, otroligt omdömeslöst.  Ordförande Robert Aslan (S) har misslyckats rejält för att säkerställa trygga fritidsgårdar för barnen i Botkyrka, säger Stina Lundgren (M).

Se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.