Förtroendet för Ebba Östlin (S) som kommunstyrelsens ordförande ska prövas på ett medlemsmöte under lördagen. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Medlemsmöte avgör Botkyrkas KSO Ebba Östlins (S) framtid

Uppdaterad
Publicerad

En strid pågår bland Socialdemokraterna i Botkyrka kommun och ett medlemsmöte kommer under lördagen avgöra om partikamraterna  har fortsatt förtroende för kommunens starka kvinna, Ebba Östlin, som har suttit i många år som kommunstyrelsens ordförande. ”Man är välkommen att pröva mitt förtroende”, skriver Ebba Östlin till SVT.

Under vintern uppstod en schism där åtminstone ett av de andra socialdemokratiska kommunalråden anser att det var ett alldeles för drastiskt beslut att stänga ABF:s fritidsgårdar. Det är locket på från den socialdemokratiska ledningen i Botkyrka men frågan om Östlins vara- eller icke-vara kommer att avgöras på ett medlemsmöte som hålls vid lunchtid under lördagen.

SVT har under fredagen sökt de socialdemokratiska kommunalråden och i en skriftlig kommentar skriver Ebba Östlin:

”Man är välkommen att pröva mitt förtroende. Att vara KSO i Botkyrka innebär att man måste fatta tuffa beslut för att tränga ut kriminaliteten. Det kommer jag fortsätta göra oberoende vem det gäller”.

Historia av politiska konflikter

Socialdemokraterna fick fortsatt mandat att styra Botkyrka kommun efter valet i höstas. Ebba Östlin fick också fortsatt förtroende som gruppledare och kommunstyrelsens ordförande, en roll hon haft sedan 2015.

Botkyrka kommun har sedan tidigare en historia av politiska konflikter. 2014 handlade det om moderaterna där tio partimedlemmar uteslöts efter år av bråk inom partiet.

ABF har själva kritiserat kommunens hantering och bland annat polisanmält för tjänstefel.

Så här lät det i november:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sebastian Flygar, ombudsman på ABF Botkyrka/Salem om varför de nu polisanmäler kommunen och kräver att kommunstyrelsens ordförande avgår. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.