De 98 personer som ansökt om medlemskap i Socialdemokraterna i Botkyrka nekas. Foto: SVT

Beslut ligger fast – S nekar 98 medlemskap i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill inte ha några fraktionsbildningar, enligt partisekreterare Tobias Baudin. Därför ligger beslutet att neka 98 personer att bli medlemmar i partiet i Botkyrka fast.

De 23 personer som på kort tid blev nya medlemmar inför medlemsmötet i slutet av januari påverkas inte av dagens beslut.

– Har man fyllt 15 år och delar våra värderingar kan man bli medlem i vårt parti, men det är ingen rättighet. Och misstänker vi att ändamålet är att bilda fraktioner är det inte rätt grund för att bli medlem, säger Tobias Baudin till TT.

Han fastställer därmed, på partistyrelsens vägnar, ett beslut av partidistriktet för Stockholms län som överklagats till partistyrelsen. Distriktet nekade de aktuella personerna att bli medlemmar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Kan inte rösta

Det innebär att de 98 inte kan vara med på det möte som S i Botkyrka ska ha den 18 mars. Där ska striden om vem som ska vara gruppledare och kunna axla rollen som ordförande i kommunstyrelsen i Botkyrka avgöras.

– Vi gör allt vi kan för att säkerställa att medlemsmötet sker demokratiskt och distriktet kommer att vara representerat där, säger Tobias Baudin.

Den tidigare avsatta gruppledaren Ebba Östlin står mot den som partiet har nominerat, Emanuel Ksiazkiewicz. Östlin röstades ned vid ett medlemsmöte den 28 januari och avgick några veckor senare som kommunstyrelsens ordförande.

Även inför det mötet tillkom 23 nya medlemmar på kort tid. De medlemmarna påverkas inte av dagens besked utan får vara kvar som medlemmar.

”Exceptionellt stor medlemstillströmning”

Enligt partiet är de 98 ansökningarna om medlemskap en följd av en värvningskampanj av personer som stödjer Ebba Östlin och den har inte gått rätt till.

– Det har varit en exceptionellt stor medlemstillströmning, både i Botkyrka och sett i ett nationellt perspektiv. Och det finns tydliga tecken på att det pågår en fraktionsbildning, säger Tobias Baudin.

– De sms som florerat om varför man ska bli medlem och där man dessutom också är beredd att betala avgiften för de här medlemmarna är något helt oacceptabelt.

SVT Stockholm har sökt Tobias Baudin men han vill inte bli intervjuad utan hänvisar till intervjun ovan med TT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelseutvecklingen – på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet