Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Östlin har själv bara kommenterat händelserna i Botkyrka på Facebook. Enligt Bengt Johansson, professor i journalistik och masskommunikation, blir det här kommunikationssättet allt vanligare bland makthavare. Foto: Frida Jareteg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kaoset i Botkyrka: Ny kampanj för petade kommunalrådet

Uppdaterad
Publicerad

Efter Ebba Östlins besked om att hon slutar mobiliserar nu hennes anhängare. En ny kampanjsajt har startats av ordföranden i kultur- och fritidsnämnden.

Samtidigt finns intern kritik mot partiets egen granskning av händelserna.

Under måndagen avgick Östlin (S) som kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka. Samma dag presenterade partiet sin egen granskning av härvan.

Östlin har samtidigt lämnat dörren öppen för comeback vid Botkyrka-Socialdemokraternas årsmöte den 18 mars.

Och nu mobiliserar hennes anhängare.

Under parollen ”Backaebba” har en sajt startats, som registrerats av politikerkollegan Robert Aslan, som också frontar kampanjen tillsammans med flera andra.

– Jag fick frågan om att vara med och sa ja, efter att jag skrivit om det som händer i Botkyrka på Facebook. Jag är S-medlem sedan slutet av 2021, säger en av dem, Aina Johnsson.

På sajten finns en klocka som räknar ned tiden till årsmötet – tillsammans med information om att nya medlemmar måste ha betalt sin avgift minst 30 dagar innan mötet.

Enligt källor finns också intern kritik mot den utredning som partiledningen lagt fram. En källa, som vill vara anonym, säger att den är ”undermålig” och borde gjorts av en extern utredare för bättre transparens.

Valde Facebook

Östlin har själv bara kommenterat händelserna i två Facebookinlägg. Enligt Bengt Johansson, professor i journalistik och masskommunikation, är detta kommunikationssätt allt vanligare bland makthavare.

– Kalkylen man gör är väl att det är bättre att bara berätta sin historia än att låta sig intervjuas. Sen får vi väl se om de har rätt, säger Johansson.

S-märkta statsvetaren Marja Lemne betecknar det som hänt som en olycklig kombination av problem.

– Det verkar både vara personkonflikter och konflikter kring ABF och eventuella kopplingar till kriminella.

Hon menar att partiledningen skapat nya frågetecken.

– Jag förstår inte hur man å ena sidan inte hittat några problem, men samtidigt startar ett uteslutningsärende. Och hur vill man försäkra sig om att detta inte händer igen?

Distriktsordföranden Åsa Westlund avböjer kommentera ”Backaebba”. SVT har sökt Ebba Östlin och Robert Aslan.

Vet du mer? Kontakta våra granskande reportrar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelseutvecklingen i Botkyrka – på 60 sekunder. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet