Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ebba Östlin (S) bryter tystnaden efter två veckor: ”Välkomnar utredning”

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, blev bortröstad under uppmärksammade former av sina egna partimedlemmar. Nu kommenterar hon händelserna för första gången på två veckor.

Östlin har under de senaste två veckorna gått under radarn trots den stora uppståndelse som omgärdat henne.

Det var vid ett medlemsmöte som socialdemokrater i Botkyrka röstade för att peta Ebba Östlin från sin stol som kommunstyrelsens ordförande. Beslutet har lett till en infekterad strid inom partiet, där en gruppering menar att det hela handlar om Östlins ledarskap. De som röstade för henne påstår istället att det handlar om nedstängningen av ABF:s fritidsgårdar, och att kriminella ska ha påverkat omröstningen.

”Rörd och tacksam”

Nu kommenterar Ebba Östlin själv situationen i ett inlägg på Facebook:

”Tack! Jag kan inte i ord beskriva det massiva stöd som flödat in från hela landet. Från vänner, bekanta, partimedlemmar, andra partier och allmänheten. Det gör mig både rörd och otroligt tacksam. Jag välkomnar att mitt parti tillsatt en utredning utifrån den allvarliga situation vi befinner oss i.”

Inlägget får stöttande kommentarer från både följare och partikamraten Robert Aslan som nyligen meddelade att den lokala S-föreningen i Norsborg kommer nominera Ebba Östlin till KSO på nytt.

Kommunalråd i Botkyrka: Enda kuppen en pr-kupp

Företrädare bland Östlins kritiker har dock sagt att det bara är en fråga om hennes ledarskap.

En av dem är Tuva Lund. Hon var även med under omröstningen och känner inte igen sig i bilden om att det skulle ha varit kuppliknande omständigheter.

– Jag tyckte att det var ett möte som gick rätt till, det fanns valbås till och med. Det var rösträknare från båda sidor, det var ordning och reda, säger hon.

Hur kan allmänheten lita på uppgifterna att det inte ska ha varit en kuppartad omröstning?

– Det här mötet har inte varit öppet för alla, så är det ju. Vi tog ett beslut om att det inte skulle vara offentligt. Men jag kan bara säga vad jag såg och vad jag upplevde på det mötet, säger Lund.

– Det var inte bara vår arbetarekommun där, utan vi hade också partidistriktet där och de var där för att kontrollera att allt skulle gå rätt till, de var garant för det.

SVT har sökt Ebba Östlin för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Botkyrkahärvan Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet